Standarde ISO legate de alimente
Scris de Advisor pe February 15th, 2010 in Standarde
In afara de cele mai importante standarde de calitate ISO cu privire la alimente, printre care: ISO 22000:2005 (sistem de management in domeniul sigurantei alimentare sau HACCP), ISO / TS 22003:2007 (referitor la auditul si certificarea unui sistem de management al sigurantei produselor alimentare), ISO 22005:2007 (urmarirea traseului alimentelor si furajelor), alte standarde legate de alimente sunt elaborate de catre:
Comisia ISO / TC 93, Amidon, care se ocupa de standardizarea terminologiei, metodelor de prelevare de probe, metodelor de analiza si de examinare a amidonului si a subproduselor sale. Comitetul a elaborat si publicat 26 standarde si noua tari participa la lucrarile sale, in timp ce alte 31 au statut de observator.
Comisia ISO / TC 54, uleiuri esentiale, standardizeaza metodele de analiza si specificatiile pentru uleiuri esentiale si a dezvoltat 126 standarde. Cincisprezece tari participa activ si alte 33 au statut de observator.
Creata recent, comisia ISO / TC 234, pescuitul si acvacultura, dezvolta in prezent doua standarde privind urmarirea traseului produselor din peste, ISO / CD 12875 si ISO / CD 12877 si altul (ISO / WD 12878) cu privire la monitorizarea impactului asupra mediului adus de fermele marine.
Optsprezece tari participa la lucrarile sale si 16 au un statut de observator.
ISO are un parteneriat puternic cu multe agentii ONU interesate de problemele alimentare, incluzand FAO, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), si Comisia Codex Alimentarius (CAC).
Statutul de observator al ISO la CAC ofera o oportunitate pentru coordonarea problemelor legate de o varietate de standarde ISO, care sunt adoptate si utilizate de catre Codex in activitatea sa.
Standardele internationale referitoare la alimente si siguranta alimentara sunt privite din ce in ce mai mult de autoritatile de reglementare ca referinte in oferirea de mijloace de conformitate cu reglementarile lor tehnice, fara a crea bariere tehnice inutile in calea comertului.
Acest lucru este recomandat in Comitetul Organizatiei Mondiale a Comertului privind barierele tehnice in calea comertului (OMC TBT) si Comitetul OMC privind masurile sanitare si fitosanitare (SPS), in contextul punerii in aplicare a practicilor bune de reglementare.
ISO are statut de observator in ambele comisii. Utilizarea standardelor internationale ISO ajuta la realizarea politicilor de sanatate publica si siguranta la costuri mai mici atat pentru fabricanti cat si pentru consumatori.
Tags: alimentatie