Consultanta ISO

Scris de Advisor pe October 30th, 2012 in Articole

Implementarea unui sistem de management ISO al calitatii, mediului, securitatii informatiei etc. reprezinta un punct de reper important pentru orice organizatie. Alegerea unui consultant ISO care sa va indrume pas cu pas poate fi o sarcina descurajatoare, care nu ar trebui sa fie privita cu usurinta, ci luata in serios.

Multor organizatii care isi desfasoara activitatea in economia actuala li se poate impune sa obtina o certificare ISO. Companiile apeleaza adesea la experti in consultanta ISO care sa le ajute sa isi optimizeze procesele interne.

Pentru a alege o firma de consultanta ISO, trebuie sa determinati in primul rand care este standardul a carui certificare este potrivita pentru compania dvs. Numeroase standarde sunt specifice unor anumite domenii, cum este, de pilda, standardul AS 9100 pentru aerospatiu si aparare. Nu uitati ca ISO 9001, AS 9100 si ISO 14001 sunt standarde privind sistemele de management, nu standarde de calitate a produselor.

Cum sa alegeti un consultant ISO

Atunci cand va hotarati sa alegeti un consultant ISO, luati in considerare urmatoarele criterii:

Criterii de competenta. Tineti cont de pregatirea tehnica a consultantilor ISO si de reputatia lor.

Experienta: Luati in considerare experienta de ansamblu a potentialei firme de consultanta ISO, ca si experienta sa in domeniul dvs. specific de activitate.

Disponibilitatea: Verificati daca, in intervalul de timp pe care vi l-ati ales pentru procesul de certificare, consultantii ISO pe care doriti sa ii angajati sunt disponibili.

Calitatea referintelor: Verificati proiectele anterioare ale firmei de consultanta ISO pentru a descoperi ce fel de obstacole a depasit cu succes.

Criterii de selectie. Pe langa capacitatile tehnice, evaluati si abordarea consultantilor, abilitatile lor interpersonale si capacitatea lor de a aborda complexitatea organizatiei dvs.

Abordarea: Determinati abordarea pe care o urmeaza consultantii ISO si asigurati-va de faptul ca nu aceasta va va perturba operatiunile in curs de desfasurare.

Abilitatile de comunicare interpersonala: Relatiile pe care le dezvolta consultantul ISO cu angajatii si talentele sale de comunicare sunt cruciale pentru inlesnirea obtinerii certificarii ISO in organizatia dvs.

Aptitudinile: Aflati cat mai multe amanunte despre aptitudinile tehnice ale consultantilor ISO care se pot aplica in organizatia dvs.

Taxele de consultanta ISO la care va puteti astepta

Consultantii ISO isi calculeaza taxele in functie de domeniul certificarii, de numarul de angajati si de complexitatea sarcinilor pe care le au de indeplinit. Desigur ca acestea vor fi diferite pentru o companie care are un numar mic de angajati si un sistem de management deja implementat si pentru una cu un numar mai mare de angajati si care porneste de la zero in implementarea sistemului.

Alegerea unei firme de consultanta ISO resprezinta o sarcina importanta, care va avea un efect pe termen lung in succesul afacerii dvs. De aceea, este indicat sa nu va grabiti si sa nu tineti cont exclusiv de aspectele financiare implicate de investitia dvs. in procesul de certificare ISO.