ISO Focus abordeaza problematica sigurantei rutiere

Scris de Advisor pe February 12th, 2010 in Articole

Revista ISO Focus a abordat problematica sigurantei rutiere in vederea conferintei interministeriale ONU din Rusia

Editia din octombrie 2009 a revistei Focus apartinand ISO a fost publicata pentru a coincide cu prima conferinta interministeriala cu privire la siguranta rutiera tinuta intre 19-20 noiembrie la Moscova, in Rusia.

Decesele datorate traficului rutier vor avea o tendinta crescatoare, de la 1.3 milioane victime in prezent catre 1.9 mlioane in 2020.

Previziunile OMS  Organizatia Mondiala a Sanatatii) vorbesc despre accidentele rutiere ca fiind principala cauza a mortii premature si a invaliditatii copiilor peste 5 ani incepand cu 2015.

Editia din octombrie a revistei analizeaza modalitatea in care ISO contribuie la solutionarea acestei probleme globale prin portofoliul de mai mult de 200 de standarde legate de acest subiect.

Printre alte subiecte s-a discutat pe larg intre experti de beneficiile semnificative pe care viitorul standard ISO 39001 le-ar putea aduce.

Printre autori se numara si dr. Mark Rosenberg, director al Forumului Mondial pentru Siguranta Rutiera, care a mentionat:

“Viitorul standard ISO 39001 va oferi linii directoare pentru dezvoltarea, implementarea si sustinerea unui sistem de management pentru siguranta rutiera si astfel vom putea pasi pe drumul lung care are ca finalitate stoparea numarului epidemic de accidente rutiere, numar scapat de sub control si in continua crestere in tarile in curs de dezvoltare”.

Prof. Claes Tingvall, presedinte al Euro NCAP- New European Car Assessment Programme, director al sigurantei rutiere in cadrul Administratiei Rutiere Suedeze si presedinte al comitetului pentru proiectul ISO / PC-241, Managementul sigurantei rutiere, scrie in aceeasi problema:

“In timp ce actiunile intreprinse la nivel national vor avea un impact major asupra dezvoltarii sigurantei traficului, diverse organizatii vor juca un rol tot mai mare pentru a diminua o problema majora de sanatate publica in intreaga lume. Inca o data, ISO va fi punctul de intalnire pentru un astfel de proces .”

El a adaugat: “Daca putem realiza acelasi succes cu ISO 39001 cum am avut, de exemplu, cu ISO 14001, ne putem astepta la un progres major la nivelul sigurantei traficului la nivel mondial.” (www.iso.org)