Raportul RAPEX pe 2008

Scris de Advisor pe April 21st, 2009 in Stiri

Consumatori: Raportul RAPEX pe 2008 arata o cresterea numarului de produse periculoase detectate

logo-rapexNumarul de produse de consum periculoase retrase de pe piata UE a crescut cu 16% în 2008 în comparatie cu 2007, astfel cum arata astazi raportul anual al Comisiei privind sistemul comunitar de alerta rapida pentru produse nealimentare periculoase („RAPEX”). Aceasta creştere de la 1 605 de notificari în 2007 la 1 866 anul trecut arata o creştere substanţiala şi în 2008 a capacitaţii sistemului RAPEX, ca urmare a unei investiţii substanţiale de resurse şi formare profesionala din partea Comisiei Europene şi a statelor membre.

De asemenea, întreprinderile europene îşi privesc cu o mai mare seriozitate responsabilitaţile din domeniul siguranţei produselor de consum şi sunt mai dispuse sa îşi retraga produsele nesigure de pe piaţa.

Jucariile si articolele de puericultura (cum ar fi bicicletele, premergatoarele, patuturile și suzetele), produsele electrice și autovehiculele au fost produsele cel mai frecvent notificate în 2008.

Numarul de notificari referitoare la produse de origine chineza trimise prin intermediul RAPEX a crescut (de la 52% în 2007 la 59% la 2008). Acest fapt trebuie considerat drept o consecinta a atentiei sporite acordate de autoritatile de supraveghere a pietei unor categorii de produse cunoscute pentru gradul ridicat de risc pe care îl prezinta.

Numarul de produse periculoase notificate continua sa creasca
Numarul total de notificari transmise prin intermediul sistemului RAPEX a crescut treptat din 2004 (când directiva privind siguranta generala a produselor, care constituie temeiul juridic pentru RAPEX, a fost transpusa în legislatia nationala a statelor membre). În acest al cincilea an de existenta a sistemului, numarul de notificari a crescut de patru ori, de la 468 (în 2004) la 1 866 (în 2008). În 2008, numarul de notificari a crescut cu 16% în comparatie cu 2007.

Toate tarile contribuie la sistemul RAPEX
Toate tarile UE au participat la sistemul RAPEX prin detectarea și notificarea de noi produse periculoase și prin asigurarea unor actiuni de monitorizare adecvate în ceea ce privește informatiile primite. Țarile care au trimis cele mai multe notificari au fost Germania (205 notificari), Spania (163 de notificari), Slovacia (140 de notificari), Grecia (132 de notificari) și Ungaria (129 de notificari). Notificarile trimise de aceste tari reprezinta 50% din toate notificarile cu privire la produse care prezinta un risc major transmise prin intermediul sistemului.

Jucariile, aparatele electrice și autovehiculele sunt primele pe lista
Jucariile (498 de notificari), aparatele electrice (169 de notificari) și autovehiculele (160 de notificari) au reprezentat 53% din toate notificarile din anul 2008 referitoare la produse care prezinta un risc major. Aceste rezultate corespund rezultatelor sistemului RAPEX din 2007. Produsele textile, inclusiv articolele de îmbracaminte (cu 140 de notificari), au devenit, în 2008, a patra categorie de produse notificata cu cea mai mare frecventa prin intermediul RAPEX.

Cresterea numarului de notificari cu privire la produse de origine chineza
În total, 909 notificari cu privire la produse care prezentau un risc major trimise prin intermediul sistemului RAPEX în 2008 s-au referit la produse fabricate în China. Numarul de produse de origine chineza notificate prin intermediul RAPEX a crescut de la 52% în 2007, la 59% în 2008. Aceasta tendinta ascendenta ar trebui vazuta în contextul unui numar de factori, cum ar fi: creșterea importurilor de produse din China catre UE, orientarea actiunilor de aplicare a legislatiei întreprinse la nivel national catre produsele de origine chineza, cooperarea mai eficienta între UE și China.

Vezi si raportul RAPEX precedent.

sursa: Uniunea Europeana
Pentru mai multe informatii, a se vedea
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/09/167&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
si http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/index_en.htm

Tags: