Mai multe produse periculoase, conform RAPEX

Scris de Advisor pe October 19th, 2008 in Stiri

Consumatori: Raportul anual RAPEX indică o creștere a numărului de produse periculoase detectate

Numărul de produse periculoase înlăturate de pe piața UE a crescut cu 53% în anul 2007 față de anul 2006, dezvăluie astăzi raportul anual al Comisiei privind Sistemul de Avertizare Rapidă (RAPEX). Această majorare de la 1 051 de notificări în 2006 la 1 605 anul trecut arată ameliorarea de la an la an a capacităților de supraveghere ale statelor membre, și faptul că consumatorii europeni sunt mai bine protejați ca niciodată în trecut. Jucăriile au fost de departe categoria de produse cel mai des notificate în 2007, confirmând faptul că siguranța copiilor este o prioritate de prim rang pentru autoritățile de supraveghere a pieței, deși autovehiculele, produsele electrice și cosmeticele au ocupat, de asemenea, o poziție importantă în sistemul RAPEX. China a fost, din nou, țara de origine a mai mult de jumătate din toate produsele periculoase detectate (700 de notificări). Acest lucru se poate explica în parte prin numărul important de produse importate în UE din China și prin atenția mărită a autorităților de supraveghere a pieței asupra produselor chinezești, ca urmare a „verii retragerilor de pe piață” de anul trecut. În lumina acestor fapte, doamna comisar Kuneva a prezentat o actualizare a activității intense desfășurate pentru înăsprirea controalelor, ca urmare a recomandărilor raportului de „inventariere” a siguranței produselor, prezentat de Comisie în toamna trecută (a se vedea IP/07/1746). Domnia sa a stabilit, de asemenea, planurile inițiativelor majore pentru 2008, inclusiv o actualizare a Memorandumului de Înțelegere în vigoare între UE și China și un summit trilateral UE-SUA-China privind siguranța produselor, care va avea loc la Bruxelles în noiembrie 2008.

Comisarul pentru Protecția Consumatorilor Meglena Kuneva a afirmat: „Vara retragerilor de pe piață a condus la o iarnă a evaluărilor, care a netezit calea unei primăveri și a unei veri a schimbărilor. Actualul raport RAPEX semnalează că tot mai multe produse sunt detectate și distruse înainte de a putea dăuna consumatorilor europeni. Autoritățile publice își asumă cu adevărat responsabilitățile atunci când este vorba de protecția consumatorilor. Scopul sistemului RAPEX și al altor mecanisme de siguranță este de a garanta cetățenilor europeni libertatea de a consuma fără griji, fără preocuparea de a distinge produsele sigure de cele periculoase.”

O majorare de 53% a notificărilor constituie o tendință pozitivă

Numărul de notificări RAPEX a crescut vertiginos în ultimii câțiva ani și a devenit mai mult decât triplu, de la 468 în 2004 (când a intrat în vigoare o nouă legislație privind siguranța produselor) la 1 605 în 2007.

Creșterea constantă a alertelor RAPEX poate fi atribuită unei mai mari severități a autorităților naționale în privința siguranței produselor, unei mai mari sensibilizări a operatorilor economici cu privire la obligațiile lor, sporirii cooperării cu țările terțe și acțiunilor de constituire de rețele coordonate de către Comisie.

Reducerea diferențelor dintre performanțele statelor membre

Diferența dintre țările cu notificările cele mai frecvente și cele cu numărul cel mai mic de notificări a scăzut în mod semnificativ anul trecut, indicând o participare mai omogenă în sistemul RAPEX a țărilor implicate.

Acest lucru a fost confirmat de faptul că volumul total al celor cinci cele mai active țări s-a ridicat la 61% în 2006, dar la numai 44% în 2007. Germania a fost cel mai activ stat membru în sistemul RAPEX (163 de notificări, aproximativ 12%), urmată de Grecia (115 notificări, aproximativ 8%) și Slovacia (114 notificări, aproximativ 8%), Ungaria (109 notificări, aproximativ 8%) și Spania (108 notificări, aproximativ 8%).

Jucăriile și autovehiculele sunt în vârful listei

Jucăriile (417), autovehiculele (197) și aparatele electrice (158) au reprezentat ele singure mai mult de jumătate din toate notificările în 2007. Mai mult de unul din trei produse notificate a fost fie o jucărie, fie un articol de puericultură, demonstrând importanța acordată de autoritățile de supraveghere a pieței controalelor asupra acestei categorii de produse.

China continuă să fie principala sursă de mărfuri periculoase

Republica Populară Chineză rămâne țara de origine a celui mai mare număr de produse periculoase detectate. Această cifră trebuie considerată în contextul în care o foarte mare parte a importurilor în UE provin din China (de exemplu, 80% din jucării), iar supravegherea produselor chinezești este mai scrupuloasă decât cea a multor alte țări. De asemenea, numărul de notificări de produse de origine necunoscută în sistemul RAPEX a scăzut în 2007, față de anii precedenți (20% în 2005, 17% în 2006 și 13% în 2007) și este probabil ca anumite produse care au fost notificate ca fiind de origine necunoscută înainte, să fi fost identificate în 2007 ca fiind de origine chineză.

Anul trecut, Comisia și-a intensificat în mod semnificativ cooperarea cu China în domeniul siguranței produselor. În special, de la prima vizită a doamnei comisar Kuneva în China în iunie 2007, a fost instaurat un nou sistem de raportare trimestrială privind acțiunile de verificare ale autorităților chineze, și anume de a depista la sursă mărfurile periculoase notificate în cadrul sistemului RAPEX China. Primele tendințe sunt pozitive. Autoritățile chineze au anchetat cu privire la 184 cazuri RAPEX între iulie și septembrie 2007, față de numai 84 de cazuri în cele 12 luni precedente. În 43% din cazuri au fost luate măsuri de remediere. Raportul trimestrial din septembrie până în noiembrie 2007 indică că autoritățile chineze au susținut activitate de supraveghere și au anchetat cu privire la 89 de alte notificări din partea UE. În plus, s-a semnalat faptul că China a făcut eforturi semnificative pentru a înăspri controalele asupra jucăriilor. Într-o perioadă relativ scurtă au fost verificați 3 540 de fabricanți cu licențe de export și, după caz, obligați să-și îmbunătățească sistemele de control a siguranței.

În total 701 de societăți și-au pierdut licențele de export (pentru detalii complete privind inițiativele de consolidare a cooperării UE-China în 2007, a se vedea memoriul anexat). Doamna comisar Kuneva va vizita China în iunie 2008, pentru a evalua progresul obținut de-a lungul ultimelor 12 luni și a căuta modalități de îmbunătățire a cooperării.

Pentru informații suplimentare, a se vedea:
http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/index_en.htm
Pentru fotografiile anumitor produse periculoase, a se vedea:
http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/pictures_en.htm

Tags: , , ,