ISO / TR 12885 : 2008 Nanotehnologii

Scris de Advisor pe April 24th, 2009 in Standarde

ISO/TR 12885:2008, Asigurarea sanatatii si masuri de siguranta in activitatile legate de nanotehnologii

nanotehnologii-iso-tr-12885-2008Noul raport tehnic ISO de fabricaţie şi de manipulare în siguranţă a nanomaterialelor

Domeniul nanotehnologiilor avansează rapid şi este de aşteptat să aiba impact practic asupra tuturor laturilor industriei mondiale cat şi al societăţii in general. Standardizarea internationala contribuie la punerea in practica a potentialului acestei tehnologii, ajutand la imbunatatirea calitatii vietii si a protejarii atat a sanatatii publice cat si a mediului inconjurator.

Organizatia Internationala pentru Standardizare a publicat noul standard ISO/TR 12885:2008, Asigurarea sanatatii si masuri de siguranta in activitatile legate de nanotehnologii, care se concentrează pe fabricarea şi utilizarea nanomaterialelor industriale.
Raportul tehnic se bazează pe informaţii curente despre nanotehnologii, incluzand caracterizarea acestora, efecte asupra sănătăţii, evaluari in caz de expunere si masuri de control.

Cu elemente aplicabile unei game largi de nanomateriale si aplicatii ale acestora, raportul tehnic oferă consiliere pentru companii, cercetători, lucrători şi altor persoane in vederea prevenirii efectelor adverse asupra sanatatii, pentru asigurarea sigurantei în timpul de producţiei, manipularii, utilizarii şi eliminarii nanomaterialelor supuse procesului de fabricatie.

Dr. Peter Hatto, presedintele comitetului tehnic pentru ISO / TC 229, Nanotehnologii, comenteaza: “Introducerea noilor nanomateriale industriale ridică întrebări cu privire la securitatea ÅŸi sănătatea la locul de munca , care ar trebui să fie tratate, după caz, de către standardele internaÅ£ionale. ÃŽn timp ce astfel de standarde sunt în curs de dezvoltare, este important ca prin ISO / TR 12885:2008 sa se culeaga ÅŸi sa se puna la dispoziÅ£ia utilizatorilor informatii utile privind securitatea ÅŸi sănătatea în contextul utilizarii nanotehnologiilor. ”

Raportul tehnic va fi revizuit şi actualizat, noi standarde de siguranţă vor fi elaborate in masura in care cunoştinţele şi experienţa se acumuleaza o data cu progresul tehnologic.
ISO / TR 12885:2008, Asigurarea sanatatii si masuri de siguranta in activitatile legate de nanotehnologii, a fost elaborat de ISO / TC 229, Nanotehnologii.

Este disponibil prin membri institutelor nationale ISO. De asemenea, poate fi obţinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 176 franci elveţieni prin ISO Store sau prin contactarea Departamentului de Marketing si Comunicare.

sursa: BSI Grup (bsigroup.com), Organizatia Internationala de Standardizare (iso.org), ANSI (ansi.org)

Tags: ,