Optimizarea controlului botulismului in planul HACCP

Scris de Advisor pe March 9th, 2011 in Articole

Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din Statele Unite (FDA) are un mic dezacord cu o unitate de procesare a fructelor de mare din Fort Lauderdale, Florida in privinta optiunilor de control al riscurilor potentiale de botulism mortal.

Din 14-15 iunie anul trecut, cand a primit ultima inspectie, unitatea de procesare a fructelor de mare a Cemco International Corp. a incercat sa alcatuiasca un plan HACCP (analiza riscurilor si a punctelor critice de control) care sa satisfaca FDA.

Intr-o scrisoare din 14 decembrie adresata Cemco, FDA a informat unitatea de procesare ca planul sau HACCP nu-si atinge tinta propusa, mai ales cand vine vorba despre asa-numitele “masuri corective” care ar putea fi luate cand se intampla probleme de procesare.

De-a lungul scrisorii de avertisment, FDA se intreaba daca unitatea de procesare a fructelor de mare din Florida face indeajuns pentru protectia consumatorilor impotriva botulismului in privinta unor produse ca, de exemplu, carnea de crab pasteurizata la conserva.

Botulismul este infectia rara, dar frecvent mortala, cauzata de bacteria Clostridium botulinum. Statele Unite au experienta a numai aproximativ 100 de cazuri de botulism pe an, in principal cauzat de conservarea acasa a carnii fierte de porc, a pestelui afumat sau crud, a mierii si a siropului de porumb.

“Planul dumneavoastra de actiuni de corectie pentru carnea de crab pasteurizata la conserva la punctul critic de control de primire pentru a verifica cresterea bacteriei Clostridium Botulinum si formarea de toxine nu este cel mai potrivit,” se precizeaza in scrisoarea de avertisment a FDA.

Ca raspuns la sugestia de a pastra carnea de crab la conserva ca urmare a ingrijorarii relative la cresterea bacteriei Botulinum si a formarii de toxine, unitatea de procesare a fructelor de mare a spus ca va respinge si va intoarce produsul la fabrica. FDA este de parere ca asta nu este suficient pentru ca nu se asigura unele practici de transport adecvat din partea furnizorului.

FDA a spus textual ca planul nu contine “temperatura adecvata pentru tranzit”.

“Va recomandam sa renuntati momentan la folosirea furnizorilor pana cand practicile lor de transport se vor schimba si ca firma dvs. sa pastreze produsul pana cand expunerile temporale si de temperatura vor putea fi evaluate,” se mentioneaza in scrisoarea de avertisment.

FDA a recomandat Cemco sa evalueze temperaturile de tranzit si sa vina cu o procedura de monitorizare. Administratia doreste ca unitatea de procesare “sa inregistreze continuu temperaturile din timpul tranzitului.”

“Alternativ, FDA recomanda monitorizarea prezentei unor medii de racire potrivite sau a ghetii atunci cand produsele sunt primite pe gheata sau in medii de racire,” se specifica in scrisoarea de avertisment.

In timpul inspectiei FDA din iunie anul trecut, am descoperit destul de multe “incalcari serioase” reglementarilor HACCP si ale Practicii Bune de Productie aflate in vigoare, incalcari care pot cauza alterarea produselor companiei, a spus FDA.

“Prin urmare, carnea de crab pasteurizata, speciile de scrumbii care formeaza toxine, tonul, mahi mahi, si speciile cultivate de biban de mare si somon atlantic sunt alterate, deoarece au fost preparate, impachetate si pastrate in conditii neadecvate din punct de vedere sanitar si in consecinta au devenit daunatoare sanatatii,” a adaugat FDA.

Companiei i s-au acordat 30 de zile pentru a raspunde FDA cu reviziile necesare la planul HACCP. sursa: www.foodsafetynews.com

Tags: