Interviu cu Maria das Graças Silva Foster, director general Petrobras

Scris de Advisor pe November 23rd, 2012 in Evenimente

19 noiembrie 2012. Maria das Graças Silva Foster ocupa functia de director general la Petrobras. In cei 31 ani de cariera, dna Foster a ocupat multe alte functii, dintre care cea de director al departamentului de gaz si energie sau cea de director general si director financiar la Petrobras Distribuidora. In februarie 2012, a fost aleasa membra a consiliului de administratie Petrobras si, cu aceasta ocazie, i s-a incredintat conducerea companiei.

Dna Graças Foster mai face parte din consiliile de administratie ale Petrobras Distribuidora, Petrobras Biocombustível si este presedinta consiliului de administratie al Petrobras Transporte, Petrobras Gas si IBP (Institutul Brazilian al Petrolului, Gazelor Naturale si Biocarburantilor).

In perioada 2003 Р2005, dna Gra̤as Foster a fost secretar ministerial insarcinat cu problemele din domeniul petrolului, gazelor naturale si carburantilor regenerabili in cadrul Ministerului Brazilian al Minelor si Energiei. In aceasta perioada, prin decret prezidential, a devenit secretar national executiv al programului guvernului federal pentru mobilizarea industriei petrolului si gazelor din Brazilia si coordonator interministerial al programului national dedicat productiei si utilizarii biocarburantilor.

Dna Graças Foster este membra in numeroase consilii si a primit multe premii prestigioase, in special Medalha da Inconfidência, acordata persoanelor care au avut o contributie exceptionala la dezvoltarea sociala, culturala si economica. Ea a fost numita cavaler comandant al Ordinului de Merit al Amiralitatii si al Ordinului Rio Branco al Ministerului Brazilian de Afaceri Externe. In aprilie 2009, a primit medalia Tiradentes, cea mai inalta distinctie oferita de Adunarea Legislativa a Statului Rio de Janeiro. In 2008, a fost numita Executive of the Year de Institutul Directorilor Financiari din Brazilia.

Dna Graças Foster este licentiata in inginerie chimica, a absolvit cursurile Universitatii Federale Fluminense, apoi a obtinut o diploma de master la Universitatea Federala Rio de Janeiro. Mai detine si un MBA in economie de la Fundação Getúlio Vargas.

ISO Focus+ : Petrobras s-a situat de curand pe primul loc intr-un clasament al celor mai prestigioase 50 marci din America Latina si ocupa al patrulea loc din punct de vedere al marimii printre companiile de energie din lume. De la faza de proiect la cea de constructie, de punere in functiune si achizitie a echipamentelor si a rafinariilor de petrol, cat de importante sunt standardele internationale pentru o companie de o asemenea anvergura ? Ce rol joaca ele in operatiunile de zi cu zi ?

Maria das Graças Silva Foster : Aplicarea standardelor internationale este de o importanta strategica in asigurarea caracterului competitiv al companiei noastre, deoarece ea inseamna ca proiectele, fabricarea si construirea echipamentelor, asamblarea si punerea in functiune a noilor instalatii onshore si offshore sunt in conformitate cu practicile internationale care vizeaza asigurarea calitatii si a eficientei operationale si respectarea cerintelor referitoare la sanatate, siguranta si mediu.

In operatiunile sale cotidiene, Petrobras aplica standardele internationale in diversele etape de dezvoltare ale proiectelor legate de unitatile sale de productie de petrol si gaze, in activitatile de transport si rafinare, desfasurate in spatii ca: platformele de foraj si de productie, conductele terestre si submarine, navele si terminalele de stocare, rafinariile, centralele termice, uzinele petrochimice, fabricile de ingrasaminte si fabricile de productie de biocarburanti. Standardele sunt aplicate si in functionarea, intretinerea, inspectia si evaluarea unitatilor. Aceste standarde acopera cerintele referitoare la proiecte, la fabricarea si construirea echipamentelor, la montaj si la punerea in functiune, la managementul calitatii, la securitatea operatiunilor, la sanatate, la mediu, la responsabilitatea sociala si la analiza riscului, ca si multe alte aspecte.

ISO Focus+ : Cum aplica Petrobras ISO 9001 in managementul calitatii ? Cum contribuie acest standard la cresterea eficientei operatiunilor companiei ?

Maria das Graças Silva Foster
 : Piata produselor petroliere inregistreaza o rata de crestere anuala de 4 %. In acest context, planul de afaceri si management Petrobras pentru perioada 2012 – 2016 consacra o parte semnificativa a investitiilor sale pentru satisfacerea cerintelor privind calitatea produselor, in special in ceea ce priveste benzina si motorina.

Modelul ISO 9001 este un punct de reper in managementul calitatii si ne-a permis sa identificam corelatia stransa dintre procesele verticale ale companiei, sa ne integram mai bine sectoarele corporative, ajutand si la imbunatatirea factorilor de productie care contribuie la lantul valoric al companiei pana la livrarea produsului final, cu rezultate mai bune si mai durabile.

Adoptarea standardului ISO 9001 a fost o decizie strategica care a vizat sa ne imbunatateasca operatiunile, sa ne scada costurile si sa creasca satisfactia clientilor nostri. Aplicarea lui ISO 9001 ne-a ajutat sa crestem eficienta activelor, sa ne imbunatatim procesele, sa crestem flexibilitatea si sa ne consolidam angajamentul fata de siguranta si mediu. In plus, unii factori cum ar fi constanta caracteristicilor produselor si serviciilor, sensibilizarea personalului fata de aspectele legate de calitate si intensificarea standardizarii ajuta compania sa obtina rezultate si sa satisfaca cerintele pietei.

ISO Focus+ : Petrobras pune accentul pe angajamentul asumat in privinta sustenabilitatii ecologice, economice si sociale si este clasata in Dow Jones Sustainability Index. Puteti sa ne dati mai multe informatii despre angajamentele asumate de companie fata de mediu si, mai ales, sa ne descrieti cum au ajutat in aceasta directie standardele internationale ca ISO 14001 ( pentru managementul mediului) ?

Maria das Graças Silva Foster : Performantele Petrobras in materie de dezvoltare durabila se leaga strans de angajamentul sau profund fata de mediu, fata de siguranta operatiunilor si unitatilor sale si fata de sanatatea personalului sau. Acest angajament este exprimat in declaratia misiunii companiei : “Sa actionam intr-un mod sigur si rentabil, preocupandu-ne de responsabilitatea sociala si ecologica, pe pietele interne si internationale, oferind produse care satisfac nevoile clientilor nostri si contribuie la dezvoltarea Braziliei si a tarilor in care ne desfasuram activitatea.”

Pentru a face acest lucru, procesele de productie ale companiei se coreleaza cu liniile directoare corporative aprobate de consiliul executiv cu privire la sanatate, siguranta si mediu (SSM), care intruchipeaza practici moderne de management SSM axate pe activitatile companiei. Aceste linii directoare alcatuiesc fundamentul intregului sistem de management SSM elaborat pentru diversele unitati Petrobras, care sunt certificate conform standardelor braziliene NBR ISO 14001 si OHSAS 18001.

In momentul de fata, in cautarea imbunatatirii continue a managementului SSM, Petrobras depune eforturi pentru a rezolva inca o provocare, aceea de a obtine o singura certificare NBR ISO 14001 si OHSAS 18001 pentru intreaga companie. Acest lucru va adauga un plus de dinamism si de omogenitate in procesele noastre productive, facandu-le mai sigure, mai sanatoase si mai durabile.

ISO Focus+ : De ce a participat Petrobras la elaborarea standardului pentru responsabilitate sociala ISO 26000 ? Cum aplica acest standard compania ?

Maria das Graças Silva Foster 
: A ne desfasura activitatea tinand cont de responsabilitatea sociala si ecologica reprezinta unul dintre pilonii strategici ai Petrobras, impreuna cu cresterea si cu rentabilitatea. Acest angajament este exprimat in declaratia misiunii noastre si in viziunea noastra corporativa si determina modul in care compania isi desfasoara activitatile. Am considerat ocazia de a participa la elaborarea standardului international privind responsabilitatea sociala drept o ocazie strategica.

Am lucrat alaturi de grupul de lucru international pentru ISO 26000 de la intrunirea initiala din 2005 si am fost invitati de Associação Brasileira de Normas Técnicas (ABNT), membrul brazilian ISO, sa reprezentam industria braziliana in 2006. Compania a incheiat un parteneriat de succes cu ABNT si cu delegatia braziliana pentru a face cunoscut continutul standardului, organizand 15 seminarii in toate regiunile tarii. Dupa ce ISO 26000 a fost lansat in luna decembrie 2010, au mai fost organizate inca sapte seminarii pentru a prezenta standardul asociatiilor industriale in principalele mari orase ale Braziliei. Principiile si temele discutate pe plan international in legatura cu ISO 26000 au contribuit la formularea politicilor si orientarilor companiei in privinta responsabilitatii sociale. In plus, Petrobras a promovat o serie de cursuri de formare, de discutii si de ateliere destinate propriului personal, care au avut ca tema standardul ISO 26000.

ISO Focus+ : Specialistii de la Petrobras sunt membri ai mai multor comitete tehnice ISO, de pilda ISO/TC 67, Materiale, echipamente si structuri offshore pentru industria petroliera, petrochimica si cea a gazelor naturale, si ISO/TC 28, Produse petroliere si lubrifianti. Spuneti-ne mai multe despre participarea Petrobras la standardizarea internationala. Cat de importanta este aceasta participare pentru companie ?

Maria das Graças Silva Foster : Petrobras participa la ISO, cea mai importanta organizatie pentru standardizarea tehnica internationala, avand 249 reprezentanti in comitetele tehnice, subcomitetele si grupurile de lucru ISO. Aceasta participare se realizeaza prin intermediul ABNT, in cadrul careia angajatii Petrobras intervin ca membri reprezentanti ai Braziliei.

Compania participa si la Comisia Electrotehnica Internationala (IEC), o alta organizatie care se ocupa cu standardizarea tehnica, avand 15 reprezentanti, unde acestia sunt delegati urmand aceleasi principii ca si in cazul participarii la ISO. Mai avem participanti si in cadrul Organizatiei Maritime Internationale (OMI), care este organismul international de reglementare tehnica pe probleme maritime, avand 23 reprezentanti in aceasta organizatie. Si mai avem 14 reprezentanti in Asociatia Internationala a Producatorilor de Petrol si Gaze/Comitetul de Standarde (OGP/SC), a carei responsabilitate este de a ajuta ISO/TC 67 prin schitarea unor texte de baza pentru standardele tehnice internationale din industria petroliera.

Participarea noastra in aceste organizatii implica pregatirea unor standarde si reglementari internationale in colaborare cu reprezentanti ai altor tari si companii. Aceste standarde si reglementari sunt utilizate la scara larga pe piata internationala, unde Petrobras aplica cerintele tehnice care satisfac standardele privind calitatea, siguranta, sanatatea, mediul, termenul de indeplinire a proiectelor, costurile si prevederile referitoare la elementele locale.

ISO Focus+ : Sunteti una dintre putinele femei care sunt la carma uneia dintre cele mai mari companii din lume. La Women Leaders’ Forum, in timpul evenimentului Rio+20, ati incurajat femeile care detin pozitii de conducere sa fie vigilente si sa ia masuri pentru a combate prejudecatile. Ati mai subliniat si faptul ca sectorul petrolier este in mod natural dominat de barbati, declarand ca 84 % din forta de munca a Petrobras Holding este reprezentata de barbati si numai 16 % de femei. Am putea spune acelasi lucru si despre standardizare ! Dupa parerea dvs., ce beneficii ar aduce mediului de afaceri o diversitate din acest punct de vedere ? Cum putem sa ne schimbam modul de a privi lucrurile si sa implicam femeile mai mult ?

Maria das Graças Silva Foster : Cu multa hotarare, femeile au facut cuceriri pe piata muncii. In Brazilia, femeile reprezinta 60 % din forta de munca. In 1980, aceste procente se situau numai la 38 %. Directorii, si in special femeile care joaca un rol de lideri in companii, trebuie sa fie constienti in mod constant de orice fel de prejudecata si sa combata aceste tendinte. Daca prejudecatile sunt acceptate de catre companii, acest lucru constituie un act administrativ distructiv, care duce la pierderea caracterului competitiv si are ca rezultat alte consecinte care dauneaza dezvoltarii afacerii in sine. Pe o piata globala extrem de concurentiala, nu exista loc pentru prejudecati sexiste.

Una dintre cele 10 valori pretuite de Petrobras si definite in planul sau strategic pentru 2020, este respectarea diversitatii umane si culturale, bazat pe trei principii : combaterea discriminarii, promovarea egalitatii de sanse si respectarea diferentelor. Petrobras participa in programul egalitatii sexelor, lansat in Brazilia de agentia guvernului federal pentru politici in favoarea femeilor. In 2010, am aderat la principiile de imputernicire a femeilor, un document ONU care cuprinde sapte principii care le ofera companiilor indrumari despre cum sa promoveze egalitatea sexelor la locul de munca, pe piata si in comunitate.

Despre Petrobras
Petrobras este o companie braziliana de energie integrata, cu peste un milion de actionari, care isi desfasoara activitatea in 27 tari in sectoarele petrolier, al gazelor naturale si al biocarburantilor.

In calitatea sa de cel mai mare operator in ape adanci din lume (activitatea sa acoperind 22 % din operatiunile la nivel mondial), Petrobras a descoperit depozite presalifere de petrol si de gaze care i-au deschis noi cai de explorare, datorita carora Brazilia ar putea deveni unul dintre liderii mondiali in materie de rezerve petroliere si de gaze naturale. Petrobras detine in prezent rezerve dovedite de 16 miliarde barili de petrol (dupa criteriile SPE), iar aceasta cifra ar putea sa se dubleze in urmatorii ani daca Petrobras va mai descoperi si alte zacaminte.

Petrobras este una dintre putinele companii care produc peste 2,6 milioane barili echivalent petrol pe zi (boed). Planul sau strategic prevede o crestere a productiei interne si externe care ar trebui sa atinga 5,7 milioane boed pana in 2020, luand in considerare o crestere de 115 %.

Gratie unei oferte publice globale lansate in septembrie 2010, capitalul companiei a ajuns la 205 miliarde de reali. Aceste fonduri sunt destinate finantarii unor proiecte acoperite de planul de afaceri si management 2012 – 2016 si se ridica la 236,5 miliarde $. In 2011, profitul net al companiei a atins 20 miliarde $.

In prezent, Petrobras are aproximativ 84 000 angajati. Potrivit previziunilor, pana in 2014, circa un milion de locuri de munca directe si indirecte vor fi create in Brazilia in sectorul intern al pacurii si gazelor naturale. (dupa un comunicat iso.org)