Standardul ISO 26000 pentru responsabilitatea sociala

Scris de Advisor pe April 16th, 2010 in Standarde

Dezbateri extinse imbunatatesc consensul cu privire la viitorul standardului ISO 26000 pentru responsabilitate sociala

A fost realizat consensul printre participantii la grupul de lucru ISO privind responsabilitatea sociala (ISO / WG SR) in ÅŸedinta din 2009 care a abordat aspectele legate de viitorul standardului ISO 26000 .

A saptea reuniune plenara a grupului, care a avut loc la Quebec City, Quebec, Canada, intre 18-22 mai 2009, a abordat problemele rezultate din mai mult de 3 000 de observatii sustinute inainte de intalnire.

ISO 26000 va ajunge la statutul de proiect de standard international pana in octombrie 2009, s-a afirmat.

Membri WG ISO, echipa de conducere, reuniunea plenara Québec: Jorge ER Cajazeira, preşedinte; Kristina Sandberg, secretar; Eduardo Campos de São Thiago, Co-secretar; Staffan Söderberg, vice-preşedinte, Sophie Clivio, Technical Manager Program, ISO Central secretariat. (Photo: Jorge ER Cajazeira). (Foto: Jorge ER Cajazeira).

Progresele legate de modul de abordare ale problemelor cheie expuse au fost principalele rezultate ale reuniunii de la Quebec City, care a adunat mai mult de 300 de experti din 60 de tari si peste 20 de organizatii de legatura.

ISO 26000 va oferi organizatiilor indicatii cu privire la incorporarea responsabilitatii sociale in operatiunile lor.

Standardul este dezvoltat de multipli reprezentanti ai partilor interesate, incluzand o participare mai puternica din partea tarilor in curs de dezvoltare.

Numarul participantilor din tarile in curs de dezvoltare este in continua creÅŸtere – acum sunt 221 de experti din 63 de tari in curs de dezvoltare ÅŸi 136 de experti din tarile dezvoltate.

Reuniunea de la Québec a permis dialogul intre partile interesate, care permis aducerea ISO 26000 (un standard ISO pentru responsabilitatea sociala) mai aproape de finalizare, mai ales in cazul problemelor complexe, cum ar fi barierele in calea comertului, drepturile omului si usurinta de utilizare.

Jorge ER Cajazeira, preÅŸedinte al grupului de lucru pentru responsabilitate sociala, a comentat:

“Aceasta a fost o intalnire remarcabila, care a inclus unele dezbateri “pasionate”. Cu toate acestea, simtul dreptatii ÅŸi corectitudinii nu a fost niciodata mai aproape si ne-a permis sa facem cu proiectul ISO 26000 un alt pas crucial in calea spre publicare. “

Staffan Söderberg, vicepreşedinte WG SR a adaugat:

“Cu totii, am lucrat aproximativ 7 000 ore in timpul saptamanii si este un mic miracol ca am putut vedea 305 de experti din comisiile SR pentru a se ajunge la un consens cu privire la aspectele complexe. Noi am fost intr-adevar in masura de a pune bazele unui acord pe acest standard de proiect privind responsabilitatea sociala ÅŸi putem vedea lumina de la capatul tunelului “.

La reuniune a participat Kevin McKinley, secretar general adjunct ISO , care a comentat:

“A fost un efort de o spatamana, totul a fost facut in prealabil pentru a se pregati dezbateri concrete si transparente. Grupul de lucru a fost in masura sa se concentreze intens la rezolvarea diverselor comentarii , consolidand consensul asupra documentului “.

A saptea intalnire plenara a fost gazduita de catre Biroul de normalizare Québec (BNQ – Biroul de standardizare ) in colaborare cu Consiliul canadian de standarde si Ministerul Relatiilor Internationale Quebec.

Premierul Québec-ului, Jean Charest, şi ministrul de de externe, Pierre Arcand, au tinut discursuri de buna primire .

In spiritul responsabilitatii sociale, reuniunea a fost organizata pentru a fi un eveniment “zero deseuri-zero carbon”, – primul de acest gen.

Urmatoarea reuniune a ISO / WG SR va avea loc la Copenhaga, Danemarca, in prima jumatate a anului 2010.

Publicarea ISO 26000 este programata pentru septembrie 2010. Mai multe informatii despre ISO / WG SR ÅŸi ISO 26000 sunt disponibile pe site-ul: www.iso.org / SR. Documentele sale de lucru sunt accesibile publicului la: www.iso.org / wgsr (www.iso.org)