Ziua Mondiala a Alimentatiei
Scris de Advisor pe October 18th, 2008 in Evenimente, Standarde, Stiri
Standardele ISO contribuie la meeting-ul Zilei Mondiale a Alimentatiei 2008
Ziua Mondiala a Alimentatiei 2008 adreseaza ceea ce a fost clasificat de multi ca fiind una dintre cele mai mari provocari ale timpurilor noastre: schimbarea climatica si impactul acesteia asupra securitatii alimentare.
ISO are o contributie importanta pentru a face, nu numai prin numeroasele sale Standardele Internationale legate de problemele alimente, dar si prin standardele care ajuta la cuantificarea si ajuta la atenuarea schimbarilor climatice.
Ziua Mondiala a Alimentatiei este organizata de catre Comisia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) în fiecare an pe 16 octombrie.
Evenimentul ofera oportunitatea de a evidentia tragedia a 862 de milioane de oameni care sufera de subnutritie in lume – un numar pe care FAO avertizeaza ca ar putea fi chiar mai mare în cazul în care amenintarea de încalzirea globala si consecintele acesteia au un trend ascendent. Portofoliul ISO de standardele de mediu ofera instrumente practice pentru abordarea acestor probleme.
Printre acestea se numara standardul ISO 14001, care a devenit un standard de referinta global pentru sistemele de management de mediu, ISO 14064, care ofera cerintele pentru cuantificarea, monitorizarea si raportarea gazelor cu efect de sera (GES) si ISO 14065 referitor la emisiile care specifica cerintele de acreditare pentru organizatiile de validare sau de verificare a emisiilor de gaze cu efect de sera.
Secretarul General al ISO – Alan Bryden comenteaza: “Schimbarile climatice de atenuare, eficienta energetica, de aprovizionare cu apa si securitatea alimentara reprezinta provocari inter-corelate – probleme de care se tine seama prin toate standardele ISO existente si evolutiile curente ale acestoraâ€. Probleme legate direct de alimente se adreseaza în principal prin intermediul ISO / TC 34, ISO comitet tehnic în curs de dezvoltare privind standardele de produse alimentare. Comitetul ofera în prezent 725 standardele si documentele aferente.
Activitatea sa acopera, practic, toate produsele agricole pentru consumul uman si animal, de la fructe la cereale, la pasari de curte si la cafea, doar pentru a numi câteva. Aproximativ 65% din standarde au in vedere testarea si metodele analitice de testare, si sunt orientate direct catre producatorii agricoli, producatorii de alimente, laboratoare, comercianti / comerciantii cu amanuntul, consumatori si organisme de reglementare.
Printre evolutiile ISO din ultimii ani, referitoare la preocuparile Zilei Mondiale a Alimentatiei sunt urmatoarele:
• un nou subcomitet al ISO / TC care sa dezvolte standarde pe subiectul de actualitate de biomarkeri
• seria de standarde de siguranta alimentara ISO 22000 pentru lanturile de aprovizionare, deja puse în aplicare cu un procent estimat de 4 000 de organizatii din 93 tari de la sfârsitul anului 2007
• standarde pentru detectarea organismelor modificate genetic si de produse derivate din produsele alimentare
• liniile directoare pentru declaratiile cantitative ale ingredientilor, pentru a ajuta consumatorii sa stie ce mananca
• reducerea risipei prin metode biotehnologice de sporire a deseurilor de conversie pentru fabricarea de noi produse cu valoare adaugata.
Cincizeci si patru de tari participa la activitatile ISO / TC 34 si alte 53 au statut de observator. Reprezentantii acestori tari s-au intrunit in perioada 16-17 octombrie, 2008 pentru o sedinta plenara la Paris, Franta. Evenimentul a oferit o oportunitate de a discuta despre proiectele curente si a propune noi domenii de munca, precum si de a adresa probleme organizatorice si administrative.
Alte comitete ISO dezvolta standarde, care pot contribui la obiectivele Zilei Mondiale a Alimentatiei, inclusiv ISO / TC 234, un comitet format recent care dezvolta standarde pentru dezvoltare durabila in domeniu pescuit si acvacultura. ISO are un puternic parteneriat cu mai multe agentii din Organizatia Natiunilor Unite concentrate pe probleme de alimentare. Ele participa ca organizatii de legatura într-un numar de comisii ISO: printre ei sunt Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), FAO si de Comisia Codex Alimentarius (CAC).
Un alt exemplu de parteneriat demn de mentionat este acela între ISO si Federatia Internationala de Lactate (IDF), care lucreaza împreuna pentru a pregati si face publice metode de analiza. În urma unor preocupari recente referitoare la melamina gasita în produsele lactate, IDF si ISO investigheaza în comun modalitatile de a aborda aceasta problema prin standardele dezvolte de aceste organisme.
Tags: alimentatie, conferinte, dezvoltare durabila, mediu, schimbari climatice, securitate alimentara