Unele diferente de specificatii in cadrul ISO 9001

Scris de Advisor pe November 10th, 2013 in Articole

Care sunt diferentele specificatiilor ISO 9001 din cadrul sectiunii 7.5.1 “Controlul productiei si a furnizarii de servicii” fata de cele prevazute in sectiunea 7.1 “Planificarea realizarii produsului” ?

In cadrul sectiunii 7.5.1 cerintele se concentreaza pe procesele care creaza in fapt produsele sau serviciile prestate consumatorilor.

Este necesar sa urmati un plan creat pe baza cerintelor prezentate in procedura scrisa 7.1 A, utila in definirea modalitatii in care indepliniti aceste cerinte. Prin documentarea clara a modalitatii in care satisfaceti cerintele prezentate in sectiunea 7.5.1 va veti asigura de faptul ca cerintele sunt bine intelese si urmate in mod corespunzator.

Majoritatea organizatiilor vor avea, de asemenea, nevoie de documentatie sub forma de intructiuni de lucru pentru a controla aceste procese. Planificarea conform sectiunii 7.1 va determina unde vor fi necesare aceste instructiuni de lucru; pentru a indeplini cerintele prevazute in sectiunea 7.5.1 acestea trebuie sa fie disponibile tuturor angajatilor care desfasoara procesele respective.

Intructiunile pot lua diverse forme: etape de lucru in forma scrisa, poze, desene, diagrame, marcaje si insemne specifice etc. In cadrul procedurii trebuie sa specificati care sunt documentele necesare pentru controlul proceselor.

De asemenea, in cadrul procedurii ISO trebuie sa se mentioneze cum se asigura faptul ca se utilizeaza doar echipamente corespunzatoare alaturi de modalitatea de control a activitatilor de livrare si post livrare.