Ce nu stiati despre certificarea ISO 9001

Scris de Advisor pe November 1st, 2013 in Articole

Certificarea ISO 9001 va fi recunoscuta si in alte state ?

Da. Certificarea ISO 9001 este recunoscuta la nivel international. Acreditarile specifice trebuie discutate cu compania care v-a acordat certificarea ISO.

Cum poate fi citit intregul document ISO 9001?

Exista mai multe site-uri de unde textul standardului ISO 9001 poate fi procurat. Documentul cade sub incidenta drepturilor de autor, asadar nu poate fi gasit online pentru descarcare.

Care este continutul standardului ISO 9001?

Standardul ISO 9001 contine cerintele pentru un sistem de management al calitatii. Cerintele din cadrul standardului sunt prezentate in cadrul a cinci sectiuni care acopera: sistemul de management al calitatii, responsabilitatea managementului, managementul resurselor, realizarea produselor si prestarea serviciilor, analiza masuratorilor si derularea de actiuni de imbunatatire.

Care este diferenta dintre ISO 9000 si ISO 9001?

Se foloseste denumirea ISO 9000 cu referinta la setul de documente ISO cu privire la sistemul de management al calitatii. ISO 9001 este un document care contine cerintele pentru sistemul de management al calitatii. Va puteti certifica doar pentru standardul ISO 9001. ISO 9000 reprezinta un document de indrumare cu privire la elementele fundamentale si la vocabularul utilizat pentru sistemele de management al calitatii. ISO 9002 si ISO 9003 nu mai sunt in uz. Denumirea corecta este “certificare ISO 9001”.

Care este timpul mediu necesar pentru a obtine certificarea ISO 9001 ?

In mod normal, majoritatea companiilor aloca intre 6 si 12 luni acestui demers, desi la noi in tara, odata cu aparitia a fel si fel de societati de consultanta ISO sau organisme de certificare ISO, exista tendinta de a acorda acest certificat intr-un timp mult mai scurt, insa in detrimentul calitatii implementarii sistemului de management ISO 9001.

In mod firesc, timpul alocat depinde in mod direct de complexitatea organizatiei dumneavoastra si de statusul curent al sistemului de management al calitatii pe care il detineti la momentul inceperii activitatii de implementare a standardului ISO 9001.