UE ia masuri de limitare a riscurilor pentru sanatate

Scris de Advisor pe September 28th, 2009 in Stiri

Consumatori: UE ia măsuri de limitare a riscurilor pentru sănătate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale

În urma unei decizii adoptate astăzi de către Comisia Europeană, consumatorii vor beneficia de noi setări din fabrică ale playerelor audio personale, care vor respecta nivelurile sigure de expunere, precum și de mesaje clare de avertizare în legătură cu efectele negative ale expunerii excesive la niveluri de sunet ridicate.

În octombrie 2008, Comitetul științific CSRSEN 1 din cadrul UE a avertizat că utilizarea playerelor audio personale la volum ridicat pe o perioadă îndelungată poate provoca deteriorarea permanentă a auzului.

Între 5% și 10% dintre utilizatori riscă un deficit auditiv ireversibil. Este vorba despre persoane care ascultă muzică timp de peste o oră pe zi la volum ridicat.

Se estimează că până la 10 milioane de persoane din UE ar putea fi expuse acestui risc. Comisia Europeană a transmis astăzi un mandat organismului european de standardizare CENELEC, solicitând elaborarea de noi standarde tehnice de siguranță.

sursa: Parlamentul European