Ce tipuri de sisteme ISO pot fi integrate ?

Scris de Advisor pe September 29th, 2015 in Articole

Poate v-ati pus intrebarea daca toate sistemele ISO pot fi integrate unul cu altul, sau care anume standarde suporta integrarea?

Pot fi incluse toate sistemele ISO semnificative pentru afacere, fie ca sunt certificabile ISO sau nu. Acestea includ:

Calitatea (ISO 9001), mediul (ISO 14001), siguranta si sanatatea ocupationala (OHSAS 18001; BS 8800), siguranta alimentara (ISO 22000), analiza pericolelor si controlul punctelor critice (HACCP), practicile etice de comert (SA 8000), auditul si evaluarea sociala si etica (AA 1000), investitia in resurse umane (IIP), directivele europene si marcajul CE, securitatea informationala (ISO 27001), cerintele sistemului de calitate pentru furnizorii din industria auto (ISO/TS 16949; QS 9000), cerintele sistemului de calitate pentru furnizorii din industria de telecomunicatii (TL 9000), modelul de excelenta in afaceri (BEM).

Care este cea mai buna abordare de integrare a sistemelor ISO ?

Fie ca o organizatie detine un sistem formal sau nu, cel mai bine este sa se adope o abordare procesuala a afecerii in dezvoltarea sistemului de management.

Beneficiile constau in faptul ca un sistem ISO coerent poate fi construit pentru a servi nevoile afacerii, fara sa lege organizatia de un anumit standard particular.

Standardele ISO sunt folosite pentru a ajuta la identificarea proceselor si sarcinilor.