Standard UE – evitarea accidentarii copiilor

Scris de Advisor pe January 13th, 2009 in Standarde, Stiri

Protecția consumatorilor: Comisia Europeană adoptă un standard UE privind premergătoarele pentru a evita accidentarea copiilor

În urma adoptării sale oficiale de către Comisia Europeană, a fost publicat astăzi în Jurnalul Oficial un standard de siguranță pentru premergătoare, care va permite evitarea a numeroase accidente ale copiilor. Datele furnizate de serviciile de urgență ale spitalelor din UE și din SUA în ultimii 20 de ani demonstrează invariabil că premergătoarele reprezintă un risc potențial și că în fiecare an mii de copii necesită un tratament medical în urma accidentelor provocate de premergătoare. Studii efectuate în Australia indică faptul că cel puțin unul din trei copii care utilizează premergătoarele va suferi o leziune la un moment dat. Un alt studiu, realizat de Child Accident Prevention Trust din Regatul Unit, estimează că premergătorul este articolul de puericultură care provoacă leziuni celui mai mare număr de copii. Accidentele cauzate de premergătoare, cum ar fi răsturnarea sau căderea pe scări, pot fi foarte grave, deoarece în majoritatea cazurilor ele provoacă leziuni la nivelul capului. Standardul UE introduce o cerință referitoare la testele de stabilitate în cursul fabricării premergătoarelor și prevede ca, în faza conceperii produsului, să se acorde prioritate reducerii riscului de leziuni. Statele membre au susținut propunerea Comisiei de a introduce acest standard cu ocazia reuniunii Comitetului pentru siguranța generală a produselor (GPSD) care a avut loc în noiembrie 2008, iar Parlamentul European a întâmpinat, de asemenea, favorabil această decizie. Standardul va oferi tuturor operatorilor economici și autorităților de supraveghere a pieței o referință clară, unică și rapidă privind fabricarea și importul premergătoarelor, precum și controlul siguranței lor.

Comisarul european pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat: „Acest standard va contribui la siguranța celor mai tineri și mai vulnerabili dintre cetățenii UE. Deși supravegherea părinților sau a unui adult reprezintă cea mai importantă garanție a protecției pentru un copil, este esențial, de asemenea, ca fabricarea produselor pentru copii să facă obiectul unor măsuri de precauție foarte stricte.”

Ce este un premergător?

Premergătoarele sunt dispozitive pe roți care îi ajută pe copiii cu vârste foarte mici care nu pot încă să meargă să se deplaseze pe picioarele lor. Ele sunt folosite în general imediat ce copilul este capabil să stea în șezut fără a fi ajutat și până când acesta este capabil să meargă în mod autonom. Vârsta copiilor care folosesc premergătoare variază între aproximativ 6 și 15 luni.

În ce constă problema?

În fiecare an, în UE, premergătoarele se află la originea a mii de leziuni ale copiilor. Accidentele provocate de premergătoare se datorează în special căderii pe scări sau răsturnării, în special atunci când copiii încearcă să se deplaseze pe suprafețe denivelate, cum ar fi pragurile sau marginile covoarelor. Leziunile rezultate în urma acestor accidente pot fi foarte grave, deoarece, în majoritatea cazurilor, ele afectează capul copilului.

* Datele privind Portugalia arată că 850 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 luni necesită tratament de urgență în urma leziunilor provocate de premergătoare[1]. Jumătate dintre aceste cazuri se datorează căderii pe scări și mai mult de 60% din leziuni afectează capul.
* În Regatul Unit, Child Accident Prevention Trust estimează că premergătoarele cauzează mai multe accidente decât orice alt articol de puericultură: în 2002, peste 2 350 de copii au fost aduși la spital în urma unor accidente provocate de premergătoare, aproape 70% dintre aceștia având vârsta mai mică de un an.
* Un studiu al „Centre Hospitalier Universitaire de Toulouse” efectuat între 2003 și 2006 a arătat că 178 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 luni au fost internați în spital pentru un tratament pediatric în urma căderilor cauzate de premergătoare.

Având în vedere incidența în creștere a leziunilor provocate de aceste dispozitive, statele membre au solicitat stabilirea unui standard de siguranță la nivelul UE.

Care este procedura?

Standardul a fost dezvoltat de către Comitetul European de Standardizare (CEN) È™i este utilizat deja de autoritățile de supraveghere a pieÈ›ei din statele membre în cadrul controalelor efectuate pe piață pentru a identifica produsele de puericultură nesigure. Astfel de standarde UE sunt voluntare, însă se presupune că un produs fabricat în conformitate cu un standard publicat în Jurnalul Oficial al UE este sigur. Dacă fabricanÈ›ii decid să nu respecte standardul UE, ei trebuie să se asigure că produsul lor garantează – cel puÈ›in – aceleaÈ™i niveluri de siguranță È™i aceleaÈ™i dispoziÈ›ii ca cele indicate în standard. Aceasta necesită proceduri substanÈ›iale suplimentare È™i specifice de certificare care pot fi evitate pur È™i simplu prin utilizarea standardului UE de referință. De fapt, standardele UE tind să devină normele aplicate de industrie.

Care sunt principalele elemente și principalele noutăți cuprinse în noul standard?

Principalul risc legat de premergătoare este răsturnarea. Pentru a aborda această problemă, noul standard prevede teste și dispoziții în materie de stabilitate care reduc riscul răsturnării. Noul standard (referință: EN 1273:2005) conține dispoziții și teste pentru fabricarea premergătoarelor, pentru a reduce posibilitatea copiilor de a întinde mâna după obiecte periculoase și de a cădea în locuri instabile, cum ar fi scările sau pragurile.

Avertismentele și instrucțiunile pentru adulți sunt deosebit de importante pentru a asigura utilizarea sigură a premergătoarelor, deoarece, în definitiv, este responsabilitatea adultului să se asigure că mediul din jurul copilului care utilizează un premergător este cât se poate de sigur.

De asemenea, premergătoarele nu sunt dispozitive care îi ajută pe copii să învețe să meargă și utilizarea prelungită a acestora poate interfera cu dezvoltarea naturală a capacității copiilor de a merge în mod autonom.

Din acest motiv, standardul impune și ca premergătoarele să poarte instrucțiuni care să atragă atenția adulților asupra faptului că produsul nu este destinat copiilor peste o anumită greutate sau celor care sunt încă prea mici pentru a putea sta în șezut fără a fi ajutați.

Pentru informații suplimentare:
http://ec.europa.eu/consumers/safety/news/index_en.htm
http://www.cen.eu/
sursa: http://ec.europa.eu/

Tags: