Piata produselor lactate

Scris de Advisor pe January 15th, 2009 in Stiri

Piața produselor lactate: Comisia Europeana propune măsuri suplimentare în sprijinul sectorului

După recenta scădere dramatică a prețurilor la lapte și la produsele lactate, comisarul pentru agricultură Mariann Fischer Boel a promis astăzi introducerea unor noi măsuri de sprijinire a pieței. Săptămâna viitoare, Comisia va reintroduce restituirile la export pentru unt, brânză și laptele praf integral și degresat. În martie, când încep achizițiile de intervenție la unt și la laptele praf degresat, Comisia își propune să cumpere, dacă este nevoie, peste cantitățile prestabilite, prin intermediul unor licitații regulate. Încă din luna noiembrie, Comisia a reintrodus depozitarea privată pentru unt, măsură care se aplică de la 1 ianuarie 2009 inclusiv pentru untul produs în decembrie. Depozitarea privată a primit astfel undă verde mai devreme decât de obicei.

„Multă lume a fost surprinsă de cât de drastic a putut să scadă prețul laptelui în ultimele luni”, a declarat Mariann Fischer Boel. „Am vorbit cu mulți producători în cursul deplasărilor mele în diferite state membre și este clar că sunt îngrijorați. E timpul ca Uniunea Europeană să dea o mână de ajutor. Măsurile introduse în cadrul bilanțului de sănătate vor impulsiona semnificativ sectorul produselor lactate, dar trebuie făcut ceva acum, fiindcă bilanțul de sănătate se aplică abia din sezonul următor. Cred realmente că măsurile propuse astăzi vor contribui în mare măsură la stabilizarea pieței produselor lactate.”

După o majorare fără precedent a prețurilor la lapte și produsele lactate în 2007 și la începutul lui 2008, situația de pe piața produselor lactate s-a inversat complet în ultima perioadă. Creșterea ofertei de produse lactate pe piața internațională și diminuarea cererii pe piața internă au împins în jos prețurile pieței până aproape de nivelul de intervenție sau chiar sub acest prag. Prețul plătit producătorilor de lapte a urmat, evident, același curs, înregistrând deja scăderi substanțiale, în timp ce noi reduceri se prefigurează.

În ceea ce privește intervenția, achizițiile de unt și lapte praf degresat se vor relua de la 1 martie (producția din februarie fiind eligibilă) și vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lui august. Primele 30 000 de tone de unt și 109 000 de tone de lapte praf degresat se vor cumpăra la un preț prestabilit (prețul de intervenție). Se anticipează că această disponibilitate de cumpărare la unt se va epuiza rapid și, prin urmare, piața va trebui să fie sprijinită în continuare. Așa cum s-a stabilit în cadrul bilanțului de sănătate, se vor putea accepta cantități peste această limită, prețurile urmând să fie fixate prin licitații bilunare. Mariann Fischer Boel a cerut serviciilor sale să pregătească o decizie privind aplicarea acestei măsuri, care să fie prezentată Comitetului de gestionare, astfel încât, dacă se atinge limita de 30 000 tone la unt și de 109 000 tone la laptele praf degresat, să se evite orice sincopă a intervenției în actuala perioadă de scădere a prețurilor.

În ceea ce privește restituirile la export, a venit vremea reactivării acestui instrument. Menținerea unor prețuri ridicate pe piața internațională pentru o perioadă a dus la suspendarea restituirilor la export în iunie 2007. Acum că prețurile de pe piața internațională au scăzut sub nivelul prețurilor de intervenție și de piață din UE, exportatorii europeni nu mai pot face față competiției. Situația este cu atât mai gravă cu cât exportatorii din UE au deja dificultăți ca urmare a crizei financiare și bancare. Restituirile la export vor fi reactivate nu numai pentru unt și pentru laptele praf degresat, ci și pentru toate celelalte produse lactate care erau eligibile în trecut, în special pentru laptele praf integral și pentru brânză. Restituirile pentru unt și pentru laptele praf degresat se fixează prin licitație, proxima rundă de oferte urmând să fie stabilită săptămâna viitoare. Pentru a spori eficiența sistemului, se va mări frecvența licitațiilor care nu se vor mai ține lunar, ci de două ori pe lună.

Ca și până acum, restituirile la export se vor aplica în conformitate cu drepturile și obligațiile care revin Uniunii Europene în cadrul OMC. Cât privește nivelul concret al restituirilor, acesta va depinde de ofertele primite din sectorul comercial și se va stabili după obișnuitele criterii obiective, astfel încât restituirile să se acorde numai atât cât este necesar.

Prin luarea acestor măsuri, Comisia dorește să transmită un mesaj clar producătorilor de lapte și industriei produselor lactate, arătând că este gata să facă uz de toate instrumentele de care dispune pentru a susține piața și veniturile producătorilor. sursa: http://europa.eu/