Noi norme UE pentru siguranta jucariilor

Scris de Advisor pe December 20th, 2008 in Stiri

Noi norme UE pentru siguranța jucăriilor copiilor noștri

Comisia Europeană salută adoptarea pe 18 decembrie 2008 de către Parlamentul European a propunerii sale de a întări substanțial normele UE privind siguranța jucăriilor. Astfel, consumatorii vor avea garanția că jucăriile vândute în UE îndeplinesc cele mai stricte cerințe de siguranță din lume, în special în ceea ce privește utilizarea substanțelor chimice.

Vicepreședintele Günter Verheugen, responsabil cu politica privind întreprinderile și industria, a declarat: „Sănătatea și siguranța copiilor sunt prețioase și cer cea mai înaltă protecție posibilă. Îmi exprim satisfacția pentru faptul că UE a reușit să ajungă în timp record la un acord cu privire la aceste norme solide și foarte cuprinzătoare privind siguranța jucăriilor. Noile norme includ cele mai recente standarde de sănătate și siguranță. Legislatorii au făcut tot ce le stătea în putință pentru a garanta siguranța jucăriilor pentru copii.”

Noul cadru juridic abordează o serie amplă de probleme, pentru a se asigura că jucăriile nu prezintă riscuri pentru sănătate sau risc de leziuni. El îmbunătățește normele existente privind comercializarea jucăriilor produse și importate în UE, în scopul de a reduce accidentele asociate jucăriilor și de a obține beneficii pe termen lung pentru sănătate.

Noi cerințe pentru produsele chimice

Produsele chimice care pot să provoace cancerul, să modifice informațiile genetice sau să afecteze reproducerea, așa-numitele substanțe CMR (cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere) nu mai pot fi utilizate pentru fabricarea părților accesibile ale jucăriilor. Pentru anumite substanțe, cum ar fi nichelul, valorile limită acceptabile au fost reduse, în timp ce metalele grele deosebit de toxice, ca plumbul sau mercurul, nu mai pot fi utilizate în mod intenționat pentru fabricarea jucăriilor. Substanțele parfumante alergenice fie sunt interzise cu desăvârșire, dacă au un potențial alergenic ridicat, fie trebuie să fie indicate pe eticheta de pe jucărie dacă au un potențial alergenic numai pentru unii consumatori.

Întărirea cerințelor de siguranță pentru a preveni riscul de sufocare

Sunt consolidate normele care protejează copiii de sufocarea provocată cu părți de jucării, în special cu părțile de dimensiuni reduse, printre altele, pentru a combate noul risc pe care îl prezintă jucăriile de tipul celor cu ventuze. Jucăriile prezente în produsele alimentare sau încorporate într-un produs alimentar trebuie să prezinte propriul lor ambalaj. Sunt interzise jucăriile care fac corp comun cu un produs alimentar în momentul consumului (de exemplu „acadelele cu surpriză”) astfel încât este necesară consumarea produsului alimentar înainte de a avea acces direct la jucărie.

Avertismentele prezente pe jucării

Pentru a preveni accidentele, avertismentele trebuie să fie înscrise pe jucării într-un mod vizibil, ușor lizibil și într-un limbaj ușor de înțeles de către consumatori. Avertismentele care contrazic destinația jucăriei sunt interzise, în special avertismentul „contraindicat copiilor mai mici de 36 de luni”, pe jucării care sunt destinate în mod clar acestui grup de vârstă. Jucăriile prezente în produsele alimentare sau încorporate într-un produs alimentar poartă inscripția: „Conține o jucărie; se recomandă supravegherea unui adult”.

Obligațiile producătorilor și importatorilor de jucării

Obligațiile producătorilor și importatorilor de jucării devin mult mai stricte. Înainte ca un producător să testeze dacă jucăria produsă respectă cerințele de siguranță din directivă, acesta trebuie să efectueze o evaluare a siguranței jucăriei și să precizeze informații tehnice mai cuprinzătoare pentru toate produsele fabricate, inclusiv informații despre produsele chimice utilizate, care să permită ca autoritățile de supraveghere a pieței să stabilească trasabilitatea. Importatorii trebuie să verifice dacă producătorii au efectuat în mod corect evaluarea conformității jucăriilor și, dacă este cazul, să efectueze, la rândul lor, teste aleatorii. Dacă producătorii/importatorii de jucării nu furnizează jucării conforme cerințelor de siguranță impuse de directivă, statele membre pot impune sancțiuni. Sunt, de asemenea, întărite obligațiile distribuitorilor de jucării.

Sisteme naționale puternice de supraveghere a pieței

Statele membre au obligația de a se asigura că autoritățile de supraveghere a pieței efectuează controale adecvate la frontierele externe ale UE și în interiorul UE, inclusiv inspecții la sediile tuturor operatorilor economici, pentru a asigura că jucăriile periculoase sunt interzise sau retrase imediat. De asemenea, autoritățile de supraveghere a pieței au dreptul de a distruge jucăriile care prezintă un risc grav. Ca urmare a consolidării dispozițiilor privind supravegherea pieței, a fost, de asemenea, consolidat marcajul CE. Actualmente este necesar ca marcajul CE să se aplice întotdeauna pe ambalaj în cazul în care marcajul de pe jucărie nu este vizibil prin ambalaj. sursa http://europa.eu/

Tags: ,