Siguranta jucariilor

Scris de Advisor pe December 20th, 2008 in Stiri

Siguranța jucăriilor: comisarul Kuneva urmează să semneze un acord cu vânzătorii cu amănuntul și cu importatorii de jucării privind un „pact de siguranță”

Comisarul european pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva, va semna mâine, într-un magazin de jucării din apropierea orașului Bruxelles, un acord cu reprezentanții vânzătorilor cu amănuntul și ai importatorilor de jucării, ca parte a eforturilor Comisiei de a îmbunătăți siguranța jucăriilor prin angajarea tuturor actorilor din acest sector. Ceremonia de semnare, la care vor lua parte comisarul Kuneva și reprezentanții vânzătorilor cu amănuntul și importatorilor europeni de jucării, va avea loc pe 18 decembrie la ora 11:30 în magazinul de jucării Dreamland, situat la adresa: Rue Hendrik I Lei 16, Vilvoorde 1800. Semnatarii din partea acestui sector (a se vedea lista de mai jos) vor conveni asupra unei serii de activități având scopul de a ameliora siguranța jucăriilor, inclusiv de a oferi educație și formare privind standardele de siguranță, cu un accent special pe „segmentul inferior al pieței”, unde se concentrează marea majoritate a jucăriilor neconforme; vor fi intensificate eforturile de a asigura conformitatea cu întreaga legislație comunitară și națională relevantă, atât la nivelul vânzării cu amănuntul, cât și la cel al importului. Vor fi elaborate orientări clare privind siguranța pentru întregul sector, pentru a indica sistemele și procedurile care pot fi instituite pentru a asigura faptul că produsele respectă standardele impuse. Semnatarii se angajează, de asemenea, să continue cooperarea cu Comisia Europeană, ca parte a unui forum multilateral în cadrul acestui sector care să dezvolte recomandările formulate în urma misiunii de informare a Comisiei „Evaluarea măsurilor de siguranță adoptate în întreprinderi în cadrul lanțului de distribuție a jucăriilor”. În cursul acestui an, Comisia a semnat un acord similar cu Toy Industries of Europe.

Comisarul Kuneva a declarat: „Apropierea Crăciunului ne reamintește pentru cât de multe familii din întreaga Europă este important ca sectorul jucăriilor să ofere produse sigure și fiabile. Copiii sunt cei mai vulnerabili consumatori, și nu poate exista niciun compromis în legătură cu asigurarea bunăstării lor. Acordul cu importatorii și cu vânzătorii cu amănuntul de jucării constituie un semn foarte clar al angajamentului acestui sector de a asigura siguranța jucăriilor și ar trebui să contribuie la continuarea consolidării sistemului instituit pentru a asigura siguranța tuturor jucăriilor vândute în UE.”

Acest sector joacă un rol extrem de important în asigurarea unui nivel înalt de siguranță a produselor în UE. Conform legislației UE, producătorii, distribuitorii, vânzătorii cu amănuntul și importatorii au o responsabilitate primară cu privire la produsele introduse pe piață. O examinare a siguranței produselor efectuată de Comisie la sfârșitul anului 2007 (după o serie de retrageri de pe piață importante), a arătat că pe piața UE încă mai reușesc să pătrundă mărfuri periculoase, inclusiv jucării, chiar dacă întreprinderile respectabile fac eforturi importante de a asigura siguranța produselor lor.

Acest fapt se explică în primul rând prin existența unor lacune în cadrul „segmentului inferior al pieței”, unde procedurile de siguranță nu sunt respectate sau împărtășite atât de riguros cum ar trebui. În plus, operatorii economici mai mici (atât din Europa, cât și din cadrul unor parteneri comerciali) se confruntă cu dificultăți mai mari legate de abordarea aspectelor privind siguranța, ca urmare, printre altele, a lipsei unei cunoașteri aprofundate a normelor, a numărului mai limitat de personal responsabil de aceste aspecte, a unei calități inferioare a sistemelor de management și a unui control redus al furnizorilor. Din acest motiv, este esențial să se obțină angajamentul vânzătorilor cu amănuntul și al importatorilor din UE privind impulsionarea agendei privind siguranța jucăriilor și realizarea acțiunilor pe teren privind siguranța necesare.

Activitățile care vor fi incluse în acordul voluntar de mâine – inclusiv formarea persoanelor cu astfel de necesități și elaborarea unor orientări clare în materie de siguranță – vor contribui la consolidarea standardului de siguranță din cadrul lanțului de producție și de distribuție a jucăriilor, precum și la împiedicarea accesului pe piața comunitară a unui număr mai mare de jucării nesigure. Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu aceste părți interesate și să monitorizeze activitățile tuturor operatorilor economici pentru a garanta menținerea în UE a celor mai înalte standarde de siguranță. Semnatarii se angajează să continue cooperarea cu Comisia într-un context multilateral și să dezvolte recomandările mai detaliate formulate în urma misiunii de informare a Comisiei „Evaluarea măsurilor de siguranță adoptate în întreprinderi în cadrul lanțului de distribuție a jucăriilor” (a se consulta IP/08/879).

Semnatarii pactului voluntar de siguranță de mâine sunt:

* Richard Durieu din partea EuroCommerce
* Paul Skehan din partea European Retail Round Table
* Patrick Politze din partea European Promotional Products Association
* Helga Stübler din partea Toy Traders of Europe.

Pentru informații suplimentare, vă invităm să consultați:
http://ec.europa.eu/consumers/citizen/my_safety/index_en.htm
sursa http://ec.europa.eu/

Tags: