Standard ISO 241 privind siguranta rutiera

Scris de Advisor pe December 17th, 2008 in Standarde

ISO 241 pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere la nivel global

ISO a aprobat recent crearea unui nou comitet de proiect pentru a dezvolta un standard internaţional destinat sigurantei traficului rutier.

Secretariatul comisiei proiectului ISO /PC 241, managementul siguranţei rutiere, a fost asociat Institutului Suedez de Standarde SIS, iar prima sa şedinţă se va tine la Stockholm in perioada 16-19 iunie 2008.

ISO /PC 241 va reuni toate părţile interesate, inclusiv reprezentanţii organizaţiilor responsabile pentru infrastructura traficului rutier, autorităţile publice, departamentele guvernamentale, sectoarele de transport, producătorii, serviciile de urgenţă, serviciile de sănătate şi asociaţiile preocupate de aspecte legate de siguranţa rutieră (de exemplu prevenirea accidentelor, protecţia copiilor, îngrijirea şi sustinerea drepturilor victimelor din accidente).

Scopul comisiei va fi de a dezvolta un standard conform sistemului de management ISO 9001:2000 (managementul calitatii), ISO 14001 (managementul mediului) şi ISO 28000 (securitatea lanţului de aprovizionare).

Secretarul General al ISO, Alan Bryden a spus: “AÅŸa cum a fost subliniat la al doilea Forum al OrganizaÅ£iei NaÅ£iunilor Unite despre SiguranÅ£a Rutieră, la care ISO a participat în aprilie 2007, accidentele rutiere ucid mai mult de 1.2 milioane oameni pe an, iar pentru fiecare victima sunt de la 20 la 50 de accidente grave.

“ISO deja contribuie la multe aspecte legate de siguranÅ£a rutieră cu mai mult de 200 de standarde referitoare la acest domeniu. Noul standard care va fi dezvoltat de către ISO / PC 241 va oferi o abordare structurata asupra siguranÅ£ei rutiere, care va completa programele ÅŸi iniÅ£iativele guvernamentale si industriale . Asigurat prin acord internaÅ£ional, acesta ajuta ca ONU să-ÅŸi îndeplinească obiectivle de a îmbunătăţi siguranÅ£a rutieră la nivel global .

Viitorul standard va fi aplicabil tuturor celor care influenţeaza siguranţa rutiera, inclusiv companiilor şi organizaţiilor implicate în:
• proiectarea, construirea şi întreţinerea drumurilor si strazilor
• proiectarea şi producţia de maşini, camioane şi alte vehicule rutiere, inclusiv piese şi echipamente
• transportul de mărfuri şi de persoane
• generarea semnificativă a fluxurilor de mărfuri şi de persoane
• servicii de urgenţă şi de prim ajutor
• reabilitatea victimelor din accidente.

Potentialii utilizatori ai acestui standard includ companiile de transport şi de marfă, de inchiriat masini si organizaţiile locale guvernamentale responsabile pentru transportul de mărfuri şi de persoane.

Tags: ,