Rolul economic si social al standardelor ISO

Scris de Advisor pe June 24th, 2010 in Stiri

Revista ISO evidentiaza rolul economic si social al standardelor de calitate

Editia din iunie a revistei Focus +, revista editata de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare), prezinta exemple concrete privind modul in care standardele internationale ISO ofera beneficii mediului de afaceri, guvernului si societatii in general.

Editia curenta a fost publicata pentru a coincide cu un atelier de lucru care va avea loc sub acelasi nume, pe 9 iulie, in timpul Saptamanii Academice, tinut sub egida World Standards Cooperation.

Teoreticienii economici au studiat rolul si impactul standardelor de-a lungul a mai multi ani.

Curentul majoritar al opiniilor specialistilor in domeniu se refera la standarde ISO ca fiind contributoare la binele public prin:
• Imbunatatirea eficientei economica – prin asigurarea compatibilitatii, interoperatibilitatii , minimizand diferentele si sustinand dezvoltarea si progresul pietelor de materiale si subansamble, cat ci cele ale produselor complementare
• Limitarea “esecurile pietei” – de exemplu, prin reducerea “asimetriei de informatii “intre cumparatori si producatori, prin stabilirea de standarde de minima calitate si siguranta
• Promovarea comertului.

Pentru a atrage atentia asupra acestor contributii, ISO Focus + dedica un raport special in cadrul editiei din iunie cu privire la beneficiile aduse de standarde mediului economic si social.

Acest raport special se bazeaza pe o serie vasta de cerecetari in domeniu, de la analize ale macroimpactului standadelor asupra economiilor nationale si comertului international, la studii de caz acoperind diverse sectoare industriale specifice sau domenii de afaceri, pana la metodologia ISO pentru evaluarea beneficilor standadelor, metodologie dezvoltata cu sprijinul consultantilor in strategie Roland Berger.

Editia curenta reuneste un portofoliu de articole reflectand asupra contributiei pe care standadele adoptate pe baza de consens o aduc prin imbunatatirea performantelor companiilor si ramurilor industriale cat si prin oferirea de beneficii sociale natiunilor si comunitatilor.

Consolidarea cunostintelor care decurg din aceste studii vor avea o contributie semnificativa la cresterea anvergurii procesului de standardizare prin furnizarea tuturor partilor interesate a unor evaluari mai obiective ale impactului standardelor.

Cuprinzand o serie de contributii din partea unor experti de renume, numarul din iunie a revistei arunca o privire asupra importantei standardelor asupra inovatiei, recuperarii investitiilor, dezvoltarii afacerilor si mediului de afaceri, cat si asupra beneficiilor tuturor celor care participa la dezvoltarea lor. (www.iso.org)