ISO 2146 – Servicii de inregistrare pentru biblioteci

Scris de Advisor pe July 3rd, 2010 in Standarde

Standardul ISO 2146:2010, Informare si documentare – Servicii de inregistrare pentru biblioteci si organizatii conexe

ofera o baza conceptuala pentru dezvoltarea unei game complete de servicii de inregistrare necesare pentru bibliotecile clasice, cele digitale precum si pentru alte institutii conexe.

Avand o abordare generalista, standardul ISO 2146:2010 nu stabileste modalitatea in care ar trebui sa fie inregistrate datele, dar in schimb este proiectat pentru a fi un document pedagogic, oferind o gama larga de exemple pentru implementatori, in detrimentul unui caracter restrictiv sau prescriptiv.

Alison Elliott, presedinte al comisiei TC46/SC4, comenteaza:

“Multitudinea de biblioteci si institutii culturale din ziua de azi au ca patrimoniu un amestec de materiale sub forma fizica, digitizata sau digitala.. Aceste colectii sunt disponibile online prin intermediul unor diverse servicii de livrare sau transmitere, in concordanta cu termenii legali pentru care continutul colectiilor poate fi facut disponibil unor utilizatori externi.

Standardul ISO 2146 revizuit ofera un cadru comun pentru descrierea colectiilor culturale si a serviciilor conexe, incurajand astfel crearea unor registre interoperabile la nivel global. Astfel de registre vor fi esentiale pentru crearea unui sistem coerent de cautare si transmitere a informatiilor, din punctul de vedere al utilizatorilor bibliotecii.

Aceste registre vor sprijini, de asemenea, si cooperarea internationala in crearea si pastrarea colectiilor la un nivel cuprinzator si eficient.”

Standardul ISO 2146:2010, Informare si documentare – Servicii de inregistrare pentru biblioteci si organizatii conexe, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO, ISO / TC 46, Informare si documentare, subcomitetul SC 4, Interoperabilitatea tehnica si este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO, in Romania). Standardul poate fi, de asemenea, obtinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 180 franci elvetieni. (www.iso.org)
tags: certificare ISO 2146, acreditare, biblioteci, implementare ISO 2146, consultanta