Consumatori: Risc de siguranta major in locuinte, datorat ghirlandelor luminoase

Scris de Advisor pe December 2nd, 2009 in Articole

Consumatori: 30% dintre ghirlandele luminoase de Crăciun constituie un „risc de siguranță major” în locuințe, avertizează un raport al UE

30% dintre ghirlandele luminoase de Crăciun prezintă un risc evident și direct de incendiu și de electrocutare, conform unui nou raport, publicat astăzi de Comisia Europeană. Raportul prezintă concluziile unui proiect comun de monitorizare a pieței, implicând autorități din 5 state membre – Ungaria, Germania, Slovacia, Slovenia și Țările de Jos – precum și Comisia Europeană.

Testarea a avut loc între noiembrie 2007 și mai 2009, la intervale diferite, pe 196 de eșantioane de ghirlande luminoase, selectate în mod aleatoriu din întreaga gamă de prețuri. Eșantioanele au fost verificate în funcție de peste 20 de criterii administrative și tehnice. Numeroase ghirlande luminoase au eșuat la mai multe teste.

Comisarul european, doamna Meglena Kuneva a declarat:

„Dacă intenționăm să „ținem luminile aprinse” de Crăciun, consumatorii trebuie să aibă încredere că nu se fac compromisuri în privința siguranței produselor. Consumatorii doresc ca produsele cumpărate de Crăciun să le ofere cel mai avantajos raport între calitate și preț și doresc să aibă de unde alege, dar în niciun caz în detrimentul siguranței. Raportul în cauză reprezintă o punere în gardă. Autoritățile naționale și sectorul industrial trebuie să-și dubleze eforturile pentru a completa lacunele și neregulile care au drept consecință introducerea pe piață și în locuințele noastre a unor produse de proastă calitate. Dar, participarea consumatorilor este la fel de necesară pentru a reduce la minimum riscurile privind siguranța: fiți vigilenți, atenți și avertizați, și astfel vom putea petrece un Crăciun fericit și în deplină siguranță.”

Tags: