Reuniunea Forumului Economic Mondial (WEF) 2010

Scris de Advisor pe February 23rd, 2010 in Evenimente

A 40-a reuniuni a Forumului Economic Mondial (WEF) a fost tinuta intre 27-31 ianuarie 2010 la Davos, Elvetia, si a avut ca tema sloganul: “Reganditi, Reproiectati, Reconstruiti”

Secretarul general ISO, Rob Steele, a afirmat:

“ISO detine deja un portofoliu extins de standarde in acest domeniu si are in curs de dezvoltare mai multe, in special in domeniul eficientei energetice, unul dintre domeniile in care exista oportunitati imediate pentru reducerea consumurilor de energie si, prin urmare, a emisiilor de CO 2. Am avut, de asemenea, posibilitatea de a vorbi cu Tinerii Lideri Globali, un grup stabilit de WEF pentru a asigura posibilitatea de exprimare a generatiilor mai tinere in cadrul Forumului. Exista o serie de initiative la care cred ca ISO ar trebui sa sarticipe.”

Impartasindu-si impresiile legate de reuniune, secretarul general a declarat ca efectele crizei se resimt diferit in diversele parti ale lumii si au rate diverse de recuperare.

Refrindu-se la modelele economice s-a folosit expresia “LUV” , pietele europene fiind identificate cu o evolutie “L”, cele americane “U” in timp ce cele asitatice au au tendinta de a evolua dupa forma literei “V”.

“Poate parea putin banal”, a decrarat Rob Steele, “ dar e clar ca tarile in curs de dezvoltare nu urmeaza tarile dezvoltate si ca exista nevoia de intelegere la nivel global a ceea ce este necesar pentru dezvoltarea si implementarea de planuri clare, transparente si pe baza de consens”.

De asemena, Rob Steele a afirmat:

“Dat fiind faptul ca 2010 este Anul International al Tineretului, cred ca acest lucru ar putea fi un catalizator pentru a solicita liderilor tineri ceea ce este necesar pentru a obtine implicarea lor in standardizarea ISO si pentru a testa modul in care valoarea standardelor poate fi comunicata . Exista, de asemenea, posibilitatea de a explora noi domenii de standardizare. “

Laurence H. Summers, director executiv al biroului presedintelui Statelor Unite ale Americii a vorbit despre o ”revenire la nivel de statistica economica si de o recesiune umana”.

Rob Steele a remarcat ca tema de baza este nevoia de solutii la nivel mondial, bazate pe intelegere reciproca – cum ar fi modelele oferite de standardele ISO – si a observat ca acest lucru a fost intarit de fiecare vorbitor.

Dominique Strauss-Kahn, presedinte al Fondului Monetar International, a cerut o mai mare coordonare pentru eficienta la nivel mondial in fata complexitatii reformarii sectorului financiar global.

Montek Ahluwalia, vice-presedinte al Comisiei de Planificare din India, a vorbit despre necesitatea de a avea “norme mondiale”.

Josef Ackermann, co-presedinte al WEF 2010 si presedinte al consiliului de administratie al Deutsche Bank a vorbit de o schimbare la nivelul metodelor de afaceri si despre “noile norme”.

Tsakhiagiin Elbegdorj, presedintele Mongoliei, a vorbit despre necesitatea critica pentru un raspuns global privind utilizarea apei si a solicitat un cod universal legat de explaotarea resurselor de apa.

Doris Leuthard, presedintele Elvetiei, a vorbit despre necesitatea unor standarde internationale pentru a reduce decalajul dintre retorica si realitate, in special cu privire la problema produselor si serviciilor ecologice.

Vorbitor dupa vorbitor s-a reafirmat ca s-a ajuns la nivelul in care cei care conduc afacerile trebuie sa inteleaga si sa respecte nevoile tuturor partilor interesate si implicate, nu numai ale actionarilor. (www.iso.org)