Protectie pentru turisti

Scris de Advisor pe October 19th, 2008 in Evenimente, Stiri

O mai bună protecție pentru turiști: Parlamentul European urmează să voteze cu privire la multiproprietate (22 octombrie 2008)

Consumatorii europeni sunt pe cale să beneficieze de o mai bună protecție atunci când cumpără sau revând vacanțe în regim de multiproprietate sau similar pe nave de croazieră, nave pentru ape interioare, rulote și „cluburi de vacanță cu preț redus” – mulțumită unor noi norme care urmează să fie supuse votului Parlamentului European la 22 octombrie. Obiectivul directivei aduse în fața Parlamentului este întărirea încrederii consumatorilor în industria multiproprietății (în valoare de peste 10,5 miliarde Euro și creatoare de peste 40 000 de locuri de muncă în întreaga UE) și eliminarea comercianților lipsiți de scrupule care creează probleme consumatorilor și afectează reputația operatorilor economici corecți. Până în prezent, normele UE cu privire la multiproprietate au oferit consumatorilor drepturi de bază legate de informarea clară, posibilitatea de retragere și reconsiderare și o interzicere a aconturilor. Noua directivă, supusă votului Parlamentului European miercuri viitoare, are ca obiectiv abordarea lacunelor existente în normele actuale. De cea mai mare importanță este extinderea domeniului de aplicare a directivei UE cu privire la multiproprietate din 1994 la noi produse care au apărut pe piață – de exemplu cluburi de vacanțe cu preț redus și vacanțele în regim asemănător multiproprietății pe nave de croazieră, nave pentru ape interioare și rulote. Se extinde, de asemenea, protecția asupra unor domenii importante cum ar fi revânzarea de multiproprietate și cluburile de schimb. Noile norme urmează să asigure protecția consumatorilor în aceeași măsură în întreaga UE și să creeze condiții de egalitate pe piața produselor cu drept de folosință pe durată limitată și a altor produse legate de vacanță.

Ce este multiproprietatea?
Multiproprietatea reprezintă dreptul de a petrece o perioadă de timp (una sau mai multe săptămâni) într-o proprietate de vacanță într-o anumită perioadă a anului, timp de trei sau mai mulți ani. Vacanțele în regim de multiproprietate sunt foarte populare în multe țări din UE. De exemplu, Marea Britanie, Suedia, Germania, Italia și Spania se numără printre țările cu numărul cel mai ridicat de consumatori de vacanțe în regim de multiproprietate. Spania, Portugalia, Germania, Italia și Franța au industrii interne substanțiale de multiproprietate. Pe piețele din țări ca Republica Cehă, Ungaria și Polonia numărul cumpărătorilor de vacanțe în regim de multiproprietate este în creștere.

Directiva actuală, adoptată în 1994, protejează interesele consumatorilor prin:
* Dreptul cumpărătorilor de a se informa prin intermediul unui prospect, înainte de semnarea unui contract.
* Încercarea de a preveni „vânzarea sub presiune”, acordând un termen de gândire (dreptul de a renunța la alegerea făcută) de cel puțin 10 zile.
* Interdicția pentru operatorii economici de a accepta acont de la cumpărători în timpul termenului de gândire.

De ce a revizuit Comisia legislația în vigoare?
De la adoptarea directivei în 1994, s-au înregistrat schimbări importante pe piață. Au apărut produse și contracte noi care nu intră în sfera de aplicare a legislației. Prin urmare, consumatorii care cumpără astfel de produse nu beneficiază de aceleași drepturi sau nivel de protecție. De exemplu, noile produse pot permite consumatorului să folosească diferite tipuri de bunuri (de exemplu, nave de croazieră, rulote sau nave pentru ape interioare) sau contractele pot dura mai puțin de trei ani. O altă problemă o reprezintă faptul că revânzarea și schimbul regimurilor de drepturi de folosință pe durată limitată nu sunt acoperite de normele în vigoare.

Ce va include noua directivă?
Noua directivă o va înlocui pe cea veche cu un cadru modern, simplificat și coerent care va cuprinde produsele de vacanță cu drept de folosință pe durată limitată și pe termen lung, precum și schimbul și revânzarea. Propunerea va extinde sfera de aplicare a normelor în vigoare, astfel încât acestea vor cuprinde:

* Contractele pe termen mai scurt – se includ de acum înainte contractele pe o perioadă de sub trei ani.
* Bunurile mobile – normele vor acoperi contractele de multiproprietate pentru nave de ape interioare, rulote sau nave de croazieră.
* Produsele de vacanță pe termen lung – acestea includ cluburile de vacanțe cu preț redus, în care consumatorii plătesc, de exemplu, 3 000 de euro pentru a obține parola pentru un site internet, în care li se promit „reduceri substanțiale (deseori înșelătoare)” la cazare cazare în timpul vacanței, zboruri și închirieri de mașini. Conform noilor norme, comercianții nu au voie să solicite în avans plata întreagă pentru calitatea de membru al unor astfel de cluburi; în loc de aceasta, consumatorii vor putea să plătească în rate anuale.
* Revânzarea produselor cu drept de folosință pe durată limitată – mulți deținători de drepturi de folosință pe durată limitată sunt abordați de agenți comerciali care pretind taxe în schimbul vânzării acestui drept.
* Schimbul de produse cu drept de folosință pe durată limitată – unii deținători de drepturi de folosință pe durată limitată plătesc taxe suplimentare pentru a se alătura unui club în care pot schimba, de exemplu, o săptămână în Insulele Canare pentru o săptămână în Alpi. Cerințele de furnizare de informații suplimentare ar trebui să asigure consumatorilor o imagine realistă a ofertei pentru a nu sfârși prin a fi dezamăgiți.

Lipsa reglementărilor pentru produsele de vacanță pe termen lung, precum și pentru sistemele de revânzare și schimb, înseamnă că pentru acestea nu există norme cu privire la termene de gândire, aconturi și informații pentru consumatori. Drept urmare, consumatorii care se înscriu sub presiune au puține șanse de a se răzgândi. Noua directivă va consolida drepturile consumatorilor pe piața multiproprietății și a produselor de vacanță pe termen lung și va crea condiții de egalitate pentru cei care vând aceste produse.
Pentru informare:
http://ec.europa.eu/consumers/cons_int/safe_shop/timeshare/index_en.htm

Tags: , , , ,