Politica de mediu – Cerinta ISO 14001

Scris de Advisor pe September 23rd, 2014 in Standarde

Detalierea Sectiunii 4.2 a ISO 14001 – Politica de mediu

Organizatia trebuie sa detina o politica ori o declaratie de angajare, elaborata de managementul superior, cu privire la domeniul unde se aplica sistemul de management al mediului ISO 14001.

In general, aceasta consta intr-o declaratie rezumativa, care fundamenteaza intregul sistem de management al mediului ISO 14001. Exista cateva aspecte specifice care trebuie incluse in cadrul politicii, cum ar fi conformitatea fata de cerintele legale sau de alta natura, prevenirea poluarii si imbunatatirea continua.

In plus, politica trebuie sa fie transmisa tuturor angajatilor cat si tertilor care actioneaza in numele organizatiei. De asemenea, aceasta trebuie sa fie disponibila si publicului larg.

Politica include un cadru pentru analiza obiectivelor si tintelor specifice, fiind corespunzatoare naturii si marimii entitatii la care se face referire in obiectul de activitate.

Politica trebuie sa fie documentata, implementata si mentinuta. Astfel ea este actualizata prin intermediul analizelor periodice ale sistemului de management al mediului ISO 14001 si prin procesul de imbunatatire continua, fiind implementata cu ajutorul tuturor celorlalte elemente ale sistemului de management al mediului.