Aspectele de mediu (ISO 14001)

Scris de Advisor pe October 7th, 2014 in Articole

Aceasta sectiune a standardului ISO 14001 pentru managementul mediului prezinta necesitatea existentei unei proceduri de identificare a aspectelor de mediu si a impactului corespunzator al acestora, parametrii pe care organizatia ii poate controla sau asupra carora poate avea influenta. Procedura trebuie sa specifice si determinarea aspectelor de mediu semnificative pentru organizatie.

In cadrul standardului ISO 14001 nu se stipuleaza care sunt aspectele care pot fi considerate semnificative si nici modalitatea de a determina gradul de importanta al acestora. Insa se asteapta sa se utilizeze un proces solid si verificabil pentru determinarea importantei aspectelor de mediu.

Aspectele de mediu sunt definite drept modalitatea in care produsele si/sau serviciile organizatiei interactioneaza cu mediul. Impactul reprezinta modalitatea in care un aspect aduce modificari asupra mediului. Se are in vedere sprijinirea organizatiei in identificarea modului in care ea afecteaza mediul, prioritizarea aspectelor si utilizarea sistemului de management al mediului pentru gestionarea, controlul si imbunatatirea aspectelor de mediu.

Asadar organizatia trebuie sa se asigure ca aspectele de mediu semnificative sunt luate in considerare in cadrul sistemului de management al mediului conform ISO14001.

In vederea asigurarii faptului ca sistemul se imbunatateste continuu, aceste informatii trebuie sa fie actualizate in mod continuu.