Metode de identificare a sofranului de calitate
Scris de Advisor pe September 5th, 2014 in Stiri
Cunoscut si sub denumirea de “aurul rosu†si utilizat cu precadere la gatit, sofranul este cea mai valoroasa mirodenie de pe glob. In consecinta, valoarea ridicata a produsului poate duce si la tentative de falsificare a acestuia. Pe pietele internationale de obicei este tranzactionat sofranul de proasta calitate, specificatiile pentru sofranul pur nefiind respectate intotdeauna. Asadar de ce isi merita sofranul renumele?
Metoda de recoltare a sofranului sta in spatele valorii sale ridicate, acesta fiind extras din pistilurile florii de sofran.
Dr. A. Jayathilak, presedintele subcomitetului ISO/TC 34/SC 7, Mirodenii, ierburi aromatice si condimente, explica: “Sofranul este cultivat indeobste in centura teritoriala de la Mediterana, in vest, pana in Kashmir, in est. Este vorba de o recolta unicat deoarece fiecare stigmat trebuie sa fie cules manual, unul cate unul. Valoare ridicata a sofranului a condus la numeroase actiuni de contrafacere.â€
Standardele ISO ajuta la depistarea fraudelor
Impotriva acestor actiuni de falsificare, un numar de standarde ISO pot ajuta la lupta impotriva contrafacerilor, standardele facilitand metodele de recunostere a producatorilor de sofran calitativ. Sofranul este considerat a fi pur cand este in conformitate cu cerintele standardului ISO 3632, nefiind adaugata nicio cantitate de materie externa la produsul natural.
Cele doua parti ale standardului, ISO 3632-1:2011 and ISO 3632-2:2010, specifica metodele de testare pentru diferitele categorii de sofran uscat, incluzand pudra, filamentele si tijele filamentelor.
Standardele sunt folositoare pentru analiza aromei, mirosului si culorii mirodeniei, fara aceste insusiri sofranul neavand valoare culinara.
Fraudele au loc mai ales in cazul sofranului pudra, tinand cont ca mirodenii mai putin valoroase pot fi adaugate pentru a ajuta la cresterea masei. Neuscarea sofranului in mod corespunzator reprezinta o alta modalitate de a ridica pretul, tinand cont ca o pudra mai umeda va cantari mai mult, pretul urcand in mod nejustificat.
Standardul ajuta si la determinarea nivelului de umiditate al produsului supus analizei. In plus standardul face recomandari cu privire la modalitatea de ambalare, pentru ca produsul sa fie protejat de factorii ambientali.
Sofranul certificat ajuta la protejarea consumatorilor
“Multitudinea de tehnici de falsificare a sofranului reprezinta o problema permanenta pentru consumatori. Diferenta de calitate intre sofranul provenit din diverse regiuni si fluctuatiile corespunzatoare de pret aduc cu ele situatii de confuzie si neclaritate. Ca urmare a acestor situatii calitatea sofranului este certificata ISO in cadrul pietelor internationale in conformitate cu standardul ISO 3632†a explicat dr. A. Jayathilak.
Fapte si cifre
• Sofranul poate atinge pretul de 30000 de euro/kg
• Pentru un singur kilogram de sofran este necesara prelucrarea a 250000 de flori
• Pentru un singur hectar sunt necesare 5000 de kilograme de bulbi de sofran
• Un stigmat de sofran cantareste apropae 2 mg si fiecare floare are 3 stigmate
• Iranul este cel mai mare producator de sofran la nivel mondial, productia acestuia fiind de 109 tone in anul 2011 (ISO)