Certificare ISO 17090 – Asistenta Medicala

Scris de Advisor pe January 21st, 2009 in Standarde

Standardul ISO 17090 / 2008 ajuta la securizarea schimbului de informatii de asistenţă medicală pe Internet

Retetele medicale sunt din ce in ce mai mult înlocuite de e-retete. In acelaşi timp, ameninţările la adresa securităţii informtiilor prin acces neautorizat sunt de asemenea în creştere. Este esenţial pentru serviciile de sănătate sa se implementeze măsuri de securitate care să minimizeze riscul de acces neautorizat.

Cum poate industria de servicii de îngrijire medicală sa asigure protecţia datelor transmise prin Internet? Si cum poate face acest lucru practic si efficient ca si costuri?

Tehnologia de autentificare digitala oferă mijloace de a aborda această provocare, cu ajutorul standardelor internaÅ£ionale, precum ISO 17090:2008, informatica in sanatate – Cheie Publică a Infrastructurii, un standard format din trei parti care contribuie la definirea modului in care autentificarea digitala pote fi folosita pentru a furniza servicii de securitate in industria de sănătate.

Tehnologia de autentificarea digitala utilizeaza “criptografia bazată pe o cheie publică” pentru a proteja informaÅ£iile în tranzit ÅŸi “autentificarea digitala” pentru a confirma identitatea persoanei sau dispozitivul care a trimis informaÅ£iile.

În cadrul serviciilor de asistenţă medicală, aceasta tehnologie utilizează autentificarea, criptarea şi semnaturile digitale pentru a facilita accesul confidential la dosarele medicale personale, precum şi circulaţia acestor informatii. Obiectivul final este de a permite doctorilor şi administratorilor serviciilor de asistenţă medicală sa serveasca cel mai bine interesele pacienţilor.

Cele trei parti ale standardului pot ajuta utilizatorii care sunt în primul rand cei interesati de acest aspect al autentificarii digitale utilizate în serviciile de asistenţă medicală.
Administratorii vor găsi informatii generale în Partea I. Echipele tehnice de implementare vor găsi informaţii tehnice detaliate, în Partea a 2-a.

Analişti de afaceri şi echipele administrative de implementare vor găsi un cadru politic şi administrativ pentru a sprijini punerea în aplicare în Partea a 3-a.
• ISO 17090-1 defineşte conceptele de bază care stau la baza utilizarii autentificarii digitale în serviciile de asistenţă medicală şi prevede un sistem de interoperabilitate pentru a stabili cerinţele autentificarii digitale
• ISO 17090-2 detaliaza utilizarea autentificarii digitale în industria de sănătate şi se concentrează, în special, pe problemele specifice de servicii de îngrijire medicală
• ISO 17090-3 se ocupa cu problemele de management implicate în punerea în aplicare şi utilizarea autentificarii digitale în serviciile de asistenţă medicală.
ISO 17090:2008 a fost elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 215, Informatica in sanatate grup de lucru WG 4, Securitate.

Tags: