Noile standarde ISO 30300 si ISO 30301

Scris de Advisor pe November 18th, 2011 in Standarde

ISO a publicat recent 2 noi standarde pentru sistemul de management al inregistrarilor:

ISO 30300:2011, Informare si documentare – Sisteme de management pentru inregistrari – Elemente de baza si vocabular, si ISO 30301:2011, Informare si documentare – Sisteme de management pentru inregistrari – Cerinte

Crearea inregistrarilor este indispensabila activitatilor, proceselor si sistemelor din orice organizatie. Un sistem de management pentru inregistrari ofera eficienta in afaceri, responsabilitate, managementul riscului si continuitatea afacerii si permite organizatiilor sa isi capitalizeze valoarea resurselor informatice, a bunurilor comerciale si a cunostintelor. In acelasi timp, un sistem de management pentru inregistrari contribuie la pastrarea memoriei organizationale, ca raspuns la provocarile ridicate de mediul global si digital.

Noile standarde ISO se adreseaza, printre altele, sectoarelor guvernamental, educational si industriei producatoare (in special celei farmaceutice si celei miniere). Este de asteptat ca mai ales companiile implicate in programe de responsabilitate sociala, ca si in sectoare care au mare nevoie sa-si demonstreze conformitatea, cum sunt cele din domeniul energiei nucleare si al telecomunicatiilor, sa beneficieze de implementarea eficienta a noilor standarde.

Dezvoltarea acestor noi standarde incorporeaza experienta castigata in implementarea standardului ISO15489, Informare si documentare – Managementul inregistrarilor, publicat cu aproximativ zece ani in urma.

ISO 30300:2011 si ISO30301:2011 au fost dezvoltate de comitetul tehnic ISO/TC 46, Informare si documentare, subcomitetul SC 11, Managementul arhivelor/inregistrarilor, si sunt disponibile prin institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). Ele pot fi obtinute si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 86, respectiv 106 franci elvetieni, prin intermediul magazinului ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare.