Master european in domeniul aspectelor privind consumatorii
Scris de Advisor pe November 19th, 2008 in Stiri
Consumatori: comisarul Kuneva inaugurează primul master european în domeniul aspectelor privind consumatorii
Comisarul european pentru protecția consumatorilor, Meglena Kuneva, a inaugurat astăzi oficial primul master european în domeniul aspectelor privind consumatorii. Masterul va fi un program de studii sprijinit de UE, propus în 13 orașe europene din 9 state membre: Germania, Franța, Spania, Belgia, Danemarca, Țările de Jos, Polonia, România și Regatul Unit. Obiectivul este de a introduce o formare profesională în materie de aspecte privind consumatorii, pentru a putea aduce pe piața muncii profesioniști cu pregătire în domeniu care să se ocupe de aspectele privind consumatorii în întreprinderi, în instituțiile responsabile de elaborarea politicilor și chiar în cadrul organizațiilor de consumatori. În prezent, nu există o calificare profesională europeană în acest domeniu și noul master universitar vizează compensarea acestei lacune. Cursurile vor fi consacrate legislației privind protecția consumatorilor, analizei comportamentului și psihologiei consumatorilor, economiei, marketingului, tehnologiei orientate către consumatori și/sau consumului durabil. Întreprinderile, guvernele și organizațiile de consumatori și-au arătat deja interesul privind angajarea absolvenților acestui master. Comisia Europeană contribuie activ la crearea acestui program de studii și îl susține financiar.
Cu ocazia inaugurării programului de master la Universitatea Haute Alsace din Colmar (FranÈ›a), comisarul Kuneva a declarat: „Având în vedere evenimentele actuale, de exemplu, criza financiară È™i creÈ™terea preÈ›urilor, nu putem decât să acordăm o È™i mai mare importanță protecÈ›iei È™i promovării drepturilor È™i intereselor consumatorilor. Prin urmare, sunt extrem de încântată că responsabilizarea consumatorilor face acum parte integrantă din formarea universitară în Europaâ€.
De ce un master european în domeniul aspectelor privind consumatorii?
Drepturile și bunăstarea consumatorilor sunt din ce în ce mai importante, în special în climatul economic actual, în care posibilitatea de a face alegeri în cunoștință de cauză reprezintă un avantaj real în viața cotidiană a consumatorilor. Consumatorii au nevoie de un acces facil la informații clare și la consiliere din partea profesioniștilor pentru a putea să își facă cumpărăturile cu încredere, atât în țara lor, cât și în alte țări. De asemenea, în pofida interesului semnificativ manifestat de angajatori cu privire la recrutarea de specialiști pentru a răspunde acestei necesități, nu există la ora actuală niciun program de studii postuniversitare în Europa consacrat în mod specific aspectelor privind consumatorii. Obiectivul noii inițiative, care reunește universități din întreaga UE, este de a răspunde atât necesităților consumatorilor, cât și celor ale angajatorilor, prin crearea unui nou tip de cursuri postuniversitare care combină noțiuni dintr-o serie de discipline tradiționale (de la drept la marketing și la psihologie), precum și de a aborda aspecte privind consumatorii la nivel european.
Care universități?
Programele de master vor fi oferite în 13 orașe din 9 state membre. Universitățile sunt împărțite în 3 grupe, în funcție de diversele tematici propuse (* indică universitățile coordonatoare):
Grupa 1: marketing/management, tehnologia orientată către consumatori, consumul durabil, alimente și nutriție, studii privind consumatorii, dezvoltarea lanțului de aprovizionare
*Universitatea Tehnică din München (Germania)
Universitatea din Aarhus (Danemarca)
Universitatea din Wageningen (Țările de Jos)
Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia (Polonia).
Grupa 2: comportamentul consumatorilor, aspecte juridice, relația dintre întreprinderi și consumatori
* Universitatea Haute Alsace din Mulhouse (Franța)
Institut Catholique des Hautes Etudes Commerciales – ICHEC (Institutul Catolic de Înalte Studii Comerciale) din Bruxelles (Belgia)
Academia de Studii Economice din București (România)
Universitatea de Economie Karol Adamiecki din Katowice (Polonia).
Grupa 3: economie, marketing, drept și psihologie
*Universitatea din Barcelona (Spania)
Universitatea din Montpellier (Franța)
Universitatea din Bologna (Italia)
Universitatea de Vest din Timișoara (România)
Universitatea Brunel (Regatul Unit)
Când vor începe cursurile și cum se pot înscrie studenții?
Noile cursuri de master vor începe în toamna anului 2009 (și anume, în anul academic 2009-2010). Studenții se pot înscrie la aceste cursuri direct la universitatea în cauză, ca în cazul oricărui alt program de studii.
Ce se va preda în cadrul acestor programe?
Conținutul precis al programei variază de la o universitate la alta, însă există unele discipline de studiu comune: aspecte juridice ale protecției consumatorilor, analiza comportamentului și psihologiei consumatorilor, economie, marketing, tehnologie și inovații orientate către consumatori și consum durabil. Programul de studii va avea o durată de până la doi ani și studenții vor trebui să petreacă o parte din acest timp într-o universitate parteneră dintr-o altă țară UE. Se va conveni recunoașterea reciprocă a acestei calificări în întreaga Uniune Europeană înainte de începerea cursurilor.
Unde se pot angaja absolvenții?
Studiile efectuate anterior arată faptul că mari companii, guverne naționale și asociații ale consumatorilor au manifestat interes cu privire la recrutarea de experți calificați în materie de aspecte privind consumatorii. Alte oportunități pot exista în întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din întreaga Europă.
În ce constă contribuția din partea UE?
Fiecare dintre cele 13 universități va primi finanțare din partea UE în valoare de 50 000 de euro pe an pentru o perioadă de trei ani pentru a pregăti și a organiza cursurile. De asemenea, UE va finanța 260 de burse de studiu, cu o valoare de până la 3 000 de euro fiecare, până la o sumă totală de 780 000 de euro.
Informații suplimentare sunt disponibile pe site-ul de internet al Comisiei Europene consacrat educației consumatorilor: http://ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_education_en.htm
Tags: comisia europeana, consumatori, cursuri, protectia consumatorului, ue