ISO 23045 : 2008 Proiectarea constructiilor in concordanta cu mediul

Scris de Advisor pe May 3rd, 2009 in Standarde

Standardul ISO 23045 pentru evaluarea eficientei energetice a clădirilor noi

iso-23045-2008Noul standard internaţional ISO 23045:2008 va ajuta sectorul de construcţii sa contribuie la economisirea de energie, furnizându-i linii directoare specifice.

Sectorul de construcţii este recunoscut ca un contributor major la crearea gazelor cu efect de seră.
Aceste emisii de CO 2 în atmosferă ar putea fi reduse în mod semnificativ prin aplicarea standardelor internaţionale referitoare la proiectarea intr-un mod eficient din punct de vedere energetic a cladirilor si a echipamentelor destinate cladirilor.

Standardul ISO 23045:2008, Proiectarea constructiilor in concordanta cu mediul – linii directoare pentru a evalua eficienÅ£a energetică la clădirile noi, prevede cerinÅ£ele legate de energie pentru procesul de proiectare sau pentru a atinge valorile prevazute de eficienţă energetică pentru clădirile noi.
Obiectivele standardului sunt de a asista proiectantii in momentul colectarii si furnizarii de date utile necesare la diferitele etape ale procesului de proiectare ÅŸi pentru indeplinirea obiectivelor de design.
Standardul ISO 23045:2008 se aplică pentru clădirile noi şi este, de asemenea, aplicabil la sistemele de încălzire, răcire, iluminat, apă caldă menajera si ventilaţie.

Introducerea conceptului de eficienţă energetică în procesul de design conduce la o reducere a cererii de energie prin intermediul unei abordări globale a clădirii, incluzand analiza locatiei cladirii, definirea izolarii cladirii si a sistemelor energetice aferente.

Domnul Stephen Turner, liderul grupului care a dezvoltat standardul ISO, comenteaza: “Efortul mondial din zilele noastre catre utilizarea rationala a resurselor naturale duce la cresterea pietelor pentru cladirile eficiente din punct de vedere energetic si pentru echipamentele de constructie aferente.

Sectorul construcÅ£iilor are mari perspective pentru economisirea energiei prin proiectarea de cladiri cu performante termice imbunatatite, prin cresterea performantelor echipamentelor tehnice. Standardul ISO 23045:2008 va ajuta sectorul de construcÅ£ii sa proiecteze clădiri cu un anumit nivel de eficienţă. Este o contributie valoroasa pentru dezvoltarea grupului de standarde ISO, dezvoltat in cadrul ISO 16813, Proiectarea constructiilor in concordanta cu mediul – Ambianta interioara – Principii generale “.
ISO 23045:2008 va ajuta la:

• colectarea şi furnizarea de informaţii cu privire la eficienţa energetică a clădirii observate
• efectuarea procesului iterativ pentru a asigura îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor
• obţinerea valorilor ţintă pentru nivelul de eficienţa energetică folosit la informarea publicului şi / sau consumatorilor.

Standardul ISO 23045:2008, Proiectarea constructiilor in concordanta cu mediul – linii directoare pentru a evalua eficienÅ£a energetică la clădirile noi , a fost elaborat de către comitetul tehnic ISO / TC 205, Proiectarea constructiilor in concordanta cu mediul .

Este disponibil la institutele naţionale ISO.
De asemenea, poate fi obţinut direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 96 franci elveţieni prin ISO Store sau prin contactarea departamentului de marketing si comunicare .

Tags: , ,