ISO promoveaza rolul standardelor internationale

Scris de Advisor pe October 9th, 2010 in Evenimente

ISO promoveaza rolul standardelor internationale in abordarea schimbarilor climatice cu ocazia COP 15

Standardele internationale ISO pot ajuta la lupta impotriva schimbarilor climatice, oferind o baza pentru asigurarea increderii, integritatii si gestionarii eficiente a eforturilor de atenuare a gazelor cu efect de sera (GHG), prin cuantificarea, masurarea si verificarea nivelurilor acestora.

De asemenea, standardele ofera si instrumente practice de dezvoltare a eficientei energetice si a surselor alternative de energie.

Aceste mesaje au fost subliniate de ISO in cadrul COP 15, cea de a cincisprezecea conferinta a partilor semanatare a conventiei-cadru ONU privind schimbarile climatice (UNFCCC), care a avut loc intre 7-18 decembrie 2009 in Copenhaga, Danemarca.

Reprezentantii ISO au participat in primul rand la evenimentul din 9 decembrie, intitulat “Crearea increderii si integritatii pe pietele emisiilor de gaze”, organizat de Asociatia Internationala a Comertului cu Emisii de Gaze” – International Emissions Trading Association (IETA).

Este recunoscut faptul ca succesul in lupta impotriva schimbarilor climatice se bazeaza pe capacitatea industriei si a celorlati actori implicati de a contribui la atigerea tintelor nationale de GHG, cat si la micsorarea consistenta a acestora.

Participantii ISO au evidentiat ideea ca standardele internationale de calitate ISO si criterile de referinta reprezinta o baza necesara pentru comparabilitatea si comercializarea eficienta a emisiilor, precum si la asigurarea faptului ca “o tona de CO2 este intr-adevar o tona de CO2”.

Vicepresedintele ISO (managementul tehnic), d-l Iacov Holmblad, a deschis evenimentul, descriind contextul in care se implica Organizatia Internationala de Standardizare ISO si lucrarile importante ale organizatiei in domeniul schimbarilor climatice.

Intre liderii si expertii prezenti in cadrul comitetului tehnic ISO / TC 207, Managementul mediului, s-au aflat: d-l Chan Kook Weng, presedinte al ISO / TC 207 subcomitetul SC 7, Managementul gazelor cu efect de sera si a altor activitati conexe, precum si reprezentantul Malaeziei la COP 15; d-na Marsha Cheddi, secretar al SC 7 si expertii SC 7, John Shideler, Jean-Pierre Tabet si Anne-Marie Warris, presedinte al ISO / TC 207/SC 1, Sisteme de management al mediului. Ei au prezentat diverse aspecte ale activitatii ISO, relevante pentru schimbarile climatice.

In cadrul observatiilor de incheiere, secretarul general adjunct al ISO, d-l Kevin McKinley, a declarat:

“Suita de standarde ISO pentru cuantificarea, masurarea, verificarea si validarea gazelor cu efect de sera ofera fundamentare si incredere sistemelor de comercializare a emisiilor existente.

“In plus, potentialul noilor standarde sectoriale ISO – pentru industria producatoare de otel si ciment, precum si alte sectoare – poate fi pus in valoare odata cu folosirea standardelor generice ISO / TC 207, in vederea oferirii de linii directoare in cadrul procesului de cuantificare a emisiilor de GHG, in conformitate cu asteptarile si exigentele ridicate legate de transparenta masuratorilor si raportarilor.”

Activitatea ISO a fost, de asemenea, remarcata in cadrul intalnirilor oficiale efectuate de-a lungul conferintei privind schimbarile climatice. (www.iso.org)