ISO si organismele nationale de standardizare

Scris de Advisor pe April 21st, 2010 in Articole

ISO si organismele nationale de standardizare

Pentru ca trei sferturi din cele 160 de organisme nationale de standardizare (NSBs) care alcatuiesc reteaua ISO fac parte din tarile in curs de dezvoltare, organizatia ISO are o intelegere profunda a nevoilor acestui grup de tari.

Exista o constientizare din ce in ce mai pronuntata in randul responsabililor politici din tarile in curs de dezvoltare cu privire la faptul ca schimburile comerciale internationale, care contribuie la cresterea economica si reducerea saraciei, sunt sustinute de adoptarea si aplicarea standardelor internationale, in toate domeniile de activitate economica.

ISO se ocupa cu punerea in aplicare a programelor de asistenta tehnica care vizeaza membrii sai din tarile in curs de dezvoltare inca de la inceputul anilor 80.

Organizatia Internationala de Standardizare ISO a efectuat mai mult de 250 de activitati specifice in perioada 2005-2009 si mai mult de 12 000 de participanti din tarile in curs de dezvoltare au beneficiat de acestea.

Aproximativ 6 000 000 CHF au fost cheltuiti in mod direct cu privire la punerea in aplicare a acestor activitati, excluzand costurile operationale suportate de catre secretariatul central ISO si echipa sa dedicata din cadrul serviciilor de dezvoltare si instruire, unitate care se ocupa de planificarea si executarea acestor programe.

Volumul programelor de asistenta tehnica ISO a crescut de aproape patru ori intre 2005 si 2009, pentru a ajunge la mai mult de 2.2 milioane CHF in 2009.

Programul de asistenta tehnica ISO a fost ghidat de Planul de actiune ISO pentru tarile in curs de dezvoltare 2005-2010.

Sunt in lucru consultari ale tuturor membrilor ISO din tarile in curs de dezvoltare din intreaga lume pentru a se contura Planul de actiune 2011-2015. (www.iso.org)