ISO 31000 si Riscurile in continua schimbare
Scris de Advisor pe April 28th, 2010 in Articole
ISO 31000, riscurile in continua schimbare si norul de cenusa islandez
Norul de cenusa este doar un alt exemplu cu privire la riscurile in continua schimbare care trebuie sa fie gestionate intr-o economie globala, cu utilizarea din ce in ce mai mult a notiunii de “timp realâ€.
Trebuie raspuns la intrebarea cu privire la implicarea managementului de varf in planificarea si testarea unor scenarii legate de discontinuitatea activitatii datorata unor riscuri neprevazute.
Unii ar sugera faptul ca efectele negative au fost cauzate de un esec al gestionarii riscurilor, mai degraba decat esecul managementului de varf in gestionarea eficienta a ricului. Cu toate acestea, organizatiile cu o solida cultura a gestionarii riscurilor, precum United Parcel Service (UPS), au actionat diferit, corespunzator.
UPS a redirectionat rapid transporturile de marfa din Asia spre Europa catre Istanbul, unde marfa a fost urcata in camioane pentru livrarea la destinatie. In final, UPS a reprezentat o exceptie, in timp ce marea majoritate a companiilor au asteptat ca cenusa sa se disipeze pentru a relua transportul aerian.
Fara risc nu exista nici recompensa sau progres, dar daca riscul nu este gestionat in mod eficient in cadrul unei organizatii, atunci oportunitatile nu vor fi maximizate si amenintarile nu vor fi reduse la minimum. Riscul semnifica incertitudinea, sau, mai important, efectul incertitudinii privind realizarea obiectivelor.
Pe data de 15.11.2009, ISO a publicat standardul ISO 31000:2009, Managementul riscului – Principii si linii directoare, pentru a ajuta organizatiile industriale, comerciale si cele din sectorul public sa abordeze cu incredere evenimentele neprevazute.
Standardul ISO 31000:2009 este in mod evident diferit fata de orientarile existente privind gestionarea riscurilor prin faptul ca accentul este mutat de la evenimentul nedorit care se intampla catre efectele produse de eveniment asupra obiectivelor organizatiei.
Fiecare organizatie are obiective – strategice, tactice si operationale – iar in vederea realizarii acestor obiective trebuie sa gestioneze orice incertitudine care va avea un efect asupra rezultatelor activitatii proprii.
Standardul ISO 31000 : 2009 pentru managementul riscului stabileste principii, un cadru si un proces de gestionare a riscurilor care sunt aplicabile pentru orice tip de organizatie, din sectorul public sau privat.
Standardul nu are o abordare de genul “bun la toate”, subliniind mai degraba faptul ca managementul riscului trebuie sa fie adaptat la nevoile specifice si la structura singulara a organizatiei. (www.iso.org citand pe dl. Kevin Knight, unul dintre cei care au dezvoltat standardul)
tags: certificare ISO 31000, consultanta ISO 31000, implementare, acreditare, managementul riscului