ISO / IEC Ghid 99:2007 – Vocabularul internaÅ£ional de metrologie

Scris de Advisor pe October 9th, 2008 in Standarde

Noul ghid ISO / IEC Ghid 99 pentru vocabularul de metrologie reflectă evoluţia ştiinţei de măsurare

ISO (OrganizaÅ£ia InternaÅ£ională pentru Standardizare) ÅŸi partenerul său CEI (Comisia Electrotehnică InternaÅ£ională) au publicat un nou ghid pentru vocabularul de metrologie – ÅŸtiinÅ£a de măsurare ÅŸi pentru punerea acestuia in aplicare.

ISO / IEC Ghid 99:2007, vocabularul internaţional de metrologie – concepte generale si de baza , este o publicaţie engleză-franceză si oferă informatii cu privire la concepte şi termeni utilizaţi în masuratori.
ÃŽnainte ca persoanele sa poată comunica, au nevoie să cunoască ÅŸi să înÅ£eleagă cuvintele pe care doresc să le folosească. Acest lucru se aplica si în metrologie, unde termeni ÅŸi concepte ca “rezultatul masuratorii”, “eroare de măsurare” ÅŸi “incertitudine de măsurare” trebuie să fie aprobati înainte de a fi folositi în mod concret.

Deoarece metrologia evolueaza catre o cea mai bună abordare (de exemplu clasic versus incertitudine), este deosebit de important sa existe un vocabular internaţional care sa permita metrologilor sa comunice .

ISO / IEC Guide 99 anulează şi înlocuieşte cea de-a doua editie a Vocabularului internatonal de termeni de baza si generali în metrologie (vim). Acesta este echivalent cu cea de-a treia editie a VIM.
Nevoia pentru prima oara de măsurători în chimie ÅŸi medicina de laborator precum si de concepte, cum ar fi cele care se referă la trasabilitate si incertitudinea masuratorii, au condus la această a treia editie. Numele ei este acum vocabularul internaÅ£ional de metrologie – concepte generale si de baza, în scopul de a sublinia rolul principal al conceptelor în dezvoltarea unui vocabular.

Ghidul GISO / IEC 99 a fost realizat de către un comitet compus din reprezentanţi ai Biroului Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (BIPM), IEC, ISO, Federaţia Internaţională de chimie clinică şi de Medicina de Laborator (IFCC), Uniunea Internationala a Chimiei Aplicate (IUPAC), Uniunea Internationala a Fizicii Aplicate (IUPAP), Organizaţia Internaţională de Metrologie Legala (OIML) şi Laboratorul de Cooperare Internaţională (ILAC).

Tags: , , ,