Protectia consumatorilor: drepturi la nivelul UE pentru cumparatori

Scris de Advisor pe October 9th, 2008 in Stiri

Comisia Europeana propune drepturi la nivelul UE pentru cumpărători

protectia consumatorilor

Comisia Europeană a prezentat ieri, 8 oct. 2008, o propunere care conţine drepturi la nivelul UE menite să faciliteze cumpărăturile consumatorilor pe internet şi la punctele de vânzare.

Noua propunere le va garanta consumatorilor, de câte ori aceştia îşi fac cumpărăturile în UE, o informare clară cu privire la preţuri şi la taxele suplimentare înainte de semnarea contractului.
Aceasta va consolida protecţia consumatorilor împotriva livrării cu întârziere şi a neefectuării livrării şi va acorda consumatorilor drepturi solide la scară comunitară, în ceea ce priveşte perioadele de gândire, returnările, rambursările, reparaţiile şi garanţiile, precum şi clauzele contractuale abuzive. Directiva propusă privind drepturile consumatorilor simplifică patru directive existente în acest domeniu, pe care le regrupează într-un ansamblu unic de norme.

Ea vizează comerţul electronic în cadrul unor importante revizuiri şi ameliorări ale drepturilor existente ale consumatorilor din UE în materie de comerţ on-line şi de comerţ cu amănuntul. Obiectivul este creşterea încrederii consumatorilor şi, în acelaşi timp, simplificarea formalităţilor administrative care îngrădesc întreprinderile în interiorul graniţelor naţionale, privând astfel consumatorii de o alegere mai vastă şi de oferte competitive.
Stabilirea unui ansamblu de clauze contractuale standard pentru consumatori va permite o reducere semnificativă, de până la 97%, a costurilor de conformare pentru comercianţii care desfăşoară activităţi la scara UE.

Directiva propusă consolidează protecţia existentă a consumatorilor în domenii esenţiale unde au fost depuse numeroase plângeri în ultimii ani, cum ar fi vânzarea sub presiune.

Ea adaptează legislaţia la noile tehnologii şi metode de vânzare, de exemplu, comerţul mobil („m-commerce”) şi licitaţiile on-line pe site-uri de tipul ebay. Propunerea conţine o cerinţă explicită privind afişarea de informaţii clare cu privire la drepturile consumatorilor la punctul de vânzare.

sursa: http://ec.europa.eu

Tags: , , , , ,