ISO 30000 – Sistemul de management pentru reciclarea navelor

Scris de Advisor pe October 8th, 2008 in Standarde

Noua serie de standarde ISO ajută părţile interesate în reciclarea navelor

ISO a lansat primul document dintr-o noua serie de standarde ale sistemului de management pentru reciclarea navelor.

Noua serie ISO 30000, sistemul de managment pentru reciclarea navelor, va sprijini protectia mediului şi cresterea securitatii lucrătorilor.
Reciclarea navelor contribuie la conservarea globale a energiei si resurselor.

Cu toate acestea, prezenţa azbestului, hidrocarburilor şi a altor substanţe periculoase în structura navelor în cazul în care procesul de colectarea a fierului vechi nu este atent controlat, are repercusiuni negative pentru mediu şi sănătatea umană.

Capt. Charles Piersall, seful comitetului tehnic ISO, ISO / TC 8, Nave ÅŸi tehnologie marină spune: “ISO 30000 a fost dezvoltat pentru a ajuta părÅ£ile interesate – mari si mici – în aplicarea uniformă a OrganizaÅ£iei Maritime InternaÅ£ionale (OMI), cerinÅ£ele penru reciclarea navelor.

Seria de standarde va creşte transparenţa, va facilita comerţul şi va constitui un important instrument de evaluare a riscului.

Aceste standarde ISO pot fi utilizate de către orice organizaţie, pentru nave de toate tipurile şi dimensiunile .

Aceste standarde vor fi utile, printre altele, industriei de reciclare a navelor, şantierelor navale, industriei de transport maritim, proprietarilor de nave, institutului de crecetare maritima, universităţi pentru tehnologia maritimă, ministerelor de transport maritim, forţei de muncă, mediului înconjurător, autorităţilor portuare, agentiilor de control.

Primul document din serie, ISO / PAS 30000:2008, tehnologia navelor maritime – sistemul de management pentru reciclarea navelor – SpecificaÅ£ii ale sistemului de management pentru condiÅ£ii de siguranţă si pentru facilitatile de reciclare a navelor este accesibil acum ca o Specificatie Public Valabila (PAS), pana va fi publicat sub forma unui standard internaÅ£ional.
Documentul detaliaza specificatiile pentru punerea în aplicare şi administrarea în condiţii de siguranţă, a faciliatilor de reciclare.

Alte standarde din serie, în curs de dezvoltare, vor furniza cele mai bune practici, evaluări şi planuri, linii directoare pentru selectarea reciclatorilor de nave, cerinţe pentru organismele de certificare şi de audit, informaţii de control ale materialelor periculoase şi metode pentru înlăturarea a astfel de materiale, inclusiv azbest .

ISO 30000 a fost dezvoltat în colaborare cu OMI şi cu alte organizaţii internaţionale.
Programul va susţine şi va completa munca Conventiilor OMI, va furniza liniile directoare, reglementările în vigoare şi alte cerinţe care urmează să fie emise de către OMI cu privire la procesul de reciclare al navelor.

Standardele Internationale ISO pentru reciclarea navelor vor asigura transparenţa şi vor îmbunătăţi comunicarea, încurajand încrederea între parteneri în reciclarea fierului vechi.
Seria ISO 30000 va “nivela terenul de joc ” pentru întreprinderi si pentru autoritati prin furnizarea de referinte fiabile ÅŸi concise pentru punerea în aplicare a sistemului de reciclare al navelor.

Printre avantajele sale ulterioare, seria va constitui un instrument util de evaluare a riscului pentru autorităţile publice şi industrie, precum şi un ajutor în selectarea furnizori lorisi subcontractanţilor.
ISO 30000 urmează acelaşi Plan-Do-Check-Act de abordare a altor sisteme de management ISO cu care este compatibil, în special ISO 9001 (managementul calitatii), ISO 14001 (managementul mediului) şi ISO 28000 (securitate în aprovizionarea lanţ).

Seria este în curs de elaborare de către ISO / TC 8, Nave şi tehnologie marină, grupul de lucru WG 1, al navelor de reciclare.

Tags: , , ,