ISO 28002 – Dezvoltarea rezilientei in lantul de aprovizionare

Scris de Advisor pe August 19th, 2011 in Standarde

Sunteti pregatiti? Noul standard ISO 28002 pentru asigurarea rezilientei in lantul de aprovizionare

18 august 2011. Cazurile de urgenta, crizele si dezastrele – cum au fost tsunamiurile din Japonia sau recentele revolte din Londra – se pot intampla oricand. Organizatiile din intreaga lume isi implementeaza tot mai mult procese de management al riscului pentru a face fata nesigurantei si a asigura continuitatea. Cu toate acestea, daca furnizorii sunt in imposibilitatea de a livra, sau daca clientii sunt incapabili sa cumpere, abilitatea unei organizatii de a-si atinge obiectivele va fi compromisa.

Pentru a promova rezilienta fiecarui pas al lantului de aprovizionare, ISO a dezvoltat un nou standard, ISO 28002:2011, Sisteme de management al securitatii pentru lantul de aprovizionare – Dezvoltarea rezilientei in lantul de aprovizionare – Cerinte si indreptar de utilizare.

“Organizatiile isi dau seama din ce in ce mai mult ca pentru a fi reziliente nu este suficient numai sa se concentreze asupra proceselor interne,” a spus Charlie Piersall, presedintele comitetului care a dezvoltat standardul. “Deoarece ele cauta asigurari cum ca furnizorii lor, si lantul extins de aprovizionare in general, si-au planificat si au luat masuri de a preveni si a atenua amenintarile si pericolele la care ar putea fi expusi, exista o mare cerere pentru standarde si cele mai bune practici. In ceea ce priveste rezilienta, ISO 28002 este acel standard.”

ISO 28002 ofera procese cuprinzatoare si sistematice pentru cresterea prevenirii, protejarii, capacitatii de pregatire, diminuarii, raspunsului, continuitatii operatiunilor si redresarii atunci cand au loc incidente perturbatoare. Criteriile sale generale care pot fi auditate, atunci cand sunt implementate intr-un sistem de management, pot fi folosite pentru a elabora, a implementa, a monitoriza, a analiza, a mentine si a imbunatati politicile unei organizatii privind rezilienta, pentru a lua masuri si hotarari inainte, in timpul si dupa un incident in lantul de aprovizionare.

Charlie Piersall a adaugat: “In ziua de azi, conducerea oricarei organizatii are o datorie fata de partile interesate de a-si planifica supravietuirea. ISO 28002 ofera un instrument de nepretuit in acest sens. Abordarea sa integrata este atat flexibila, cat si proactiva, folosind la maxim cunostintele, capacitatile si competenta in cadrul unei organizatii. In acest fel, standardul ajuta la indeplinirea nevoilor individuale de management al riscului in cadrul unui context economic sanatos.” (www.iso.org)