Raportul ISO / TR 7250-2:2010 – Informatii antropometrice

Scris de Advisor pe April 15th, 2010 in Articole

Adevarul despre dimensiunile corpului uman – ISO compileaza informatii antropometrice din intreaga lume

Odata cu schimbarea nivelului de trai, dimensiunile corpului uman au avut o tendinta de crestere in multe tari pe parcursul ultimelor decenii.

Pentru a se asigura ca hainele, locurile de munca, serviciile de transport, activitatile casnice si recreationale sunt in concordanta cu dimensiunile de azi ale corpului uman, asigurand confort si siguranta, ISO a publicat un raport ce contine o compilatie de date antropometrice la zi (masuratori ale corpului uman corespunzatoare diverselor populatii).

Raportul ISO / TR 7250-2:2010, Masuratori de baza ale organismului uman pentru proiectari tehnologice – Partea 2: Rezumate statistice ale masuratorilor corpului uman, de la populatiile individuale ISO, reprezinta cea de a doua parte dintr-o serie de masuratori ale corpului uman.

ISO / TR 7250-2 urmareste sa identifice variatiile fizice referitoare la marimea si forma corpului uman pe tot cuprinsul globului astfel incat producatorii sa poata avea o viziune realista a diversitatii populatiei de astazi si sa-si optimizeze corespunzator proiectarea tehnologica .

Spre exemplu, raportul ne informeaza ca in timp ce inaltimea si greutatea medie a unui american sunt, respectiv, de 1.76 metri (m) si 80 kg (kg), cele ale thailandezului mediu sunt de 1.67 m si 64 kg. De asemenea, o femeie medie olandeza masoara 1.67 m si cântareste 72 kg, in timp ce o femeie medie japoneza ajunge la 1.57 m si cântareste 51 kg.

Dr. Makiko Kouchi, conducatorul proiectului ISO / TR 7250, explica:

“Masurile necorespunzatoare reflectate in produse si diverse medii ne compromit sanatatea prin adaugarea de presiune inutila asupra trupurile noastre. Va puteti imagina cum este sa stati intr-un scaun prea stramt sau sa nu puteti ajunge la produsele expuse intr-un supermarket? Armonizarea elementelor care ne inconjoara zi de zi la dimensiunea si forma corpului prin aplicarea principiilor ergonomice este cheia pentru a asigura bunastarea noastra. “

ISO / TR 7250-2 ofera date actualizate specifice pentru fiecare tara cu privire la dimensiunile umane.
Raportul se concentreaza asupra oamenilor muncii din cadrul “populatiilor ISO” (tari ale caror institute nationale de standardizare sunt membre ISO).

“Am dezvoltat ISO / TR 7250-2 avand in minte principiul echitatii”, spune Dr. Kouchi. Cel mai adesea, produsele sunt proiectate pe o baza legata de productia in masa, care ignora variatiile umane firesti.
Raportul va ajuta fabricantii sa-si ajusteze mai bine produsele pentru a-si satisface mai bine publicul tinta, tinând seama de diferentele considerabile care pot exista in dimensiunile si formele umane.

Prin urmare se va asigura faptul ca produsele respecta nevoile ergonomice ale populatiilor si ca nici o dimensiune nu este “discriminata” , oricat de mare sau mica “, a concluzionat Dr. Kouchi.

Seria ISO / TR ISO 7250 a fost elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 159, Ergonomie, subcomitetul SC 3, Antropometrie si biomecanica. (www.iso.org)