ISO 20712 Indicatoare de siguranta pentru apa si plaja

Scris de Advisor pe October 19th, 2008 in Standarde

ISO 20712-1:2008 – Indicatoare de sigurantă din apa ÅŸi steaguri de pe plaja

Steagurile pentru siguranta situate pe plaja si indicatoarele din apa sunt de un real ajutor pentru a avertiza turistii referitor la posibilele pericole existente in zona respectiva.

Standardul ISO 20712 vine in intampinarea nevoilor de standardizare a unui sistem de sigurantă privitor la activitatea acvatica si care se bazează mai putin pe utilizarea cuvintelor.

Cresterea constanta ce are loc in domeniul comertului international si in turism a dus la necesitatea dezvoltarii unei metode comune de a comunica informatii de siguranta la nivel international, iar lipsa de standardizare poate conduce la confuzie si poate provoca prejudicii ÅŸi chiar moartea. ISO 20712 raspunde nevoii unei abordari armonizate international.

Standardul este compus din 3 parti:
ISO 20712-1:2008, Indicatoare de sigurantă din apa ÅŸi steaguri de pe plaja – Specificatii pentru indicatoarele de siguranta din apa folosite la locurile de muncă ÅŸi in zonele publice – utilizarea de către proprietarii si operatorii de medii acvatice ÅŸi de către producătorii de echipamente ÅŸi indicatoare. Indicatoarele sunt clasificate in functie de rolul lor:
• mijloace de salvare şi indicatoare pentru echipamente de salvare
• semne obligatorii de actiune
• semne de interdictie
• semne de avertizare

Culoarea, forma indicatoarelor si simbolurile grafice sunt stabilite de ISO 3864-1 ÅŸi ISO 3864-3 respectiv standardele privind principiile de design pentru indicatoarele de securitate .

ISO 20712-2:2007, Indicatoare de sigurantă din apa ÅŸi steaguri de pe plaja – Specificatii pentru setagurile de pe plaja – culoarea, forma, semnificatia ÅŸi performanta, indica cerintele pentru forma si culoarea steagurilor de pe plaja si este utilizat pentru a furniza informatii cu privire la conditiile de apa si de vant cat alte conditii de risc ÅŸi pentru a indica locurile unde se poate practica innotul cat ÅŸi alte zone de practicare a celorlalte activitati acvatice si numai cand salvamarii sunt la datorie.

ISO 20712-3, Indicatoare de sigurantă din apa şi steaguri de pe plaja – Ghid de utilizare reflectă bunele practici in utilizarea indicatoarilor de siguranta cat si steagurilor de pe plaja.

Standardul contine de asemenea o sectiune care acopera nevoia de indicatoare pentru zonele cu risc de tsunami.

Tags: , , ,