ISO 19092 – Servicii financiare

Scris de Advisor pe October 18th, 2008 in Standarde

Tranzactii financiare electronice mai sigure cu noul standard ISO 19092 pentru autentificarea prin tehnologii biometrice

ISO a publicat recent un standard pentru a creste securitatea tranzactiilor financiare pe suporturi electronice. Noul standard, ISO 19092:2008, servicii financiare Рbiomentrie Рcadru de securitate, stabileste cerintele de securitate pentru punerea ̨n aplicare si gestionare a tehnologiei biometrice de identificare ̨n industria financiara.

Dezvoltarea tehnologiilor bazate pe computer a dus la o revolutie din care a rezultat o crestere exploziva a tranzactiilor electronice.Acest ucru a dus la o reducere fenomenala a costurilor si la îmbunatatirea eficientei în industria financiara. Trilioane de dolari în fonduri si valori mobiliare sunt transferate zilnic prin plati si alte sisteme financiare prin telefon sau prin alte servicii de comunicatii electronice. Conform ISO 19092:2008, datorita volumului acestor tranzactii financiare, comunitatea financiara si clientii sai sunt expusi la riscuri grave din modificarea, substituirea sau distrugerea accidentala sau deliberata a datelor. Cu alte cuvinte, este necesara o metoda de autentificare infailibila.

Biometria este considerata un mijloc de identificare fiabil. Ea include tehnologii, cum ar fi imaginea digitala, identificarea vocii, scanarea ochiului si imaginea faciala.
ISO 19092:2008 descrie cadrul de securitate pentru utilizarea datelor biometrice de autentificare a persoanelor fizice în domeniul serviciilor financiare. Introduce tipurile de tehnologii biometrice si se adreseaza problemelor privind aplicarea lor.

Standardul prezinta arhitecturi pentru implementare, precizeaza cerintele minime de securitate pentru o gestionare eficienta, si asigura controlul obiectivelor oferind recomandari adecvate pentru utilizarea de catre specialisti. Promoveaza integrarea biometriei în industria financiara si gestionarea informatiilor biometrice ca parte a programului de management al securitatii informatiei.

ISO 19092:2008 vizeaza urmatoarele subiecte:
• utilizarea biometriei in autentificarea personalului si a persoanelor care solicita servicii financiare prin:
• Verificarea unei identitati declarate; identificare unui individ
• validare prerogativelor prezentate la înscriere pentru sustinerea autentificarii asa cum este ceruta de managemntul riscului
• managementul informatiilor biometrice
• securitatea informatiilor biometrice care sa cuprinda integritatea datelor, autentificarea originii si confidentialitatea
• aplicare biometriei pantru controlul accesului logic si fizic
• supravegherea pentru protejarea institutiei financiare si a clientilor sai
• securitatea hardware-ului utilizat pe tot parcursul ciclului de viata al informatiilor

“ISO 19092 ofera un valoros instrument international pentru industria financiara, care va încuraja implementarea biometriei ca o metoda de autentificare în acest sector.Acest standard este cu un pas inainte, deschizând astfel drumul pentru urmatoarea generatie a tranzactiilor financiare sigure, din ce în ce mai importante în era electronica actuala “, a spus dl Mark Lundin, Catedra de ISO subcomisia care a dezvoltat acest standard (Subcomisia SC 2, de securitate si de gestionare a operatiunilor bancare generale, de la ISO comitetul tehnic ISO / TC 68, serviciilor financiare).

Tags: , , ,