ISO 14001 si alte standarde legate de subiecte de mediu

Scris de Advisor pe June 2nd, 2010 in Articole

ISO 14001 si alte 500 de standarde direct legate de subiecte de mediu

In general, ISO are mai mult de 500 standarde internationale (pe langa cunoscutul ISO 14001 pentru mediu) direct legate de subiecte de mediu si multe altele care pot ajuta la reducerea impactului asupra mediului.

Oferind mediului de afaceri, guvernului si societatii un portofoliu complet de instrumente practice pentru abordarea provocarilor de mediu, ele au un spectru larg, de la standarde de prelevare de probe, testare si de metodologie de analiza, la cele de gestionare a mediului si ale aspectelor de mediu legate de design-ul produselor, pana la standardele de reciclare a navelor.

Alte exemple de standarde ISO, care pot ajuta la atenuarea efectelor schimbarilor climatice, includ familia de standarde ISO 14000 pentru managementul de mediu, elaborate de comitetul tehnic ISO ISO / TC 207, comitet considerat ca punct de referinta global pentru cele mai bune practici in acest domeniu.

ISO 14001, care prevede cerinte pentru sistemele de management de mediu (EMS), contribuie la obiectivele oricarei organizatii de a opera intr-un mod ecologic si durabil.

Pana la sfarsitul lui decembrie 2008, mai mult de 188.800 certificate de conformitate ISO 14001 (un standard pentru management de mediu) au fost emise pentru organizatii din sectorul public si privat din 155 de tari.

Atitudinea proactiva a ISO pe probleme de energie si schimbari climatice a dus la initierea activitatii cu
privire la sistemele de gestionare a energiei (viitorul ISO 50001), precum si la examinarea unor noi oportunitati in domeniul eficientei energetice si a surselor regenerabile de energie.

ISO a prezentat standardele sale privind schimbarile climatice, energia si mediul (ref. ISO 14001), in cadrul unui eveniment din 12 decembrie 2009 tinut in Copenhaga, Danemarca, din cadrul a COP 15, cea de a 15-a conferinta a membrilor conventiei-cadru privind schimbarile climatice din cadrul ONU, in perioada 7-18 decembrie. (www.iso.org)