DOST 9, primul laborator metrologic certificat ISO 17025

Scris de Advisor pe July 13th, 2011 in Stiri

DOST 9 este primul laborator metrologic certificat ISO/IEC 17025:2005 din regiunea sa

Isabela City, Basilan, regiunea IX (Zamboanga), Filipine. 11 iulie 2011. In randul realizarilor atinse de Departamentul de Stiinta si Tehnologie (DOST) se inscrie si Biroul sau Regional IX prin faptul ca este primul birou regional DOST care sa primeasca o acreditare ISO din partea Oficiului de Acreditare din Filipine (Philippine Accreditation Office – PAO) al Departamentului de Comert si Industrie.

Directorul executiv al Centrului de Cercetare si Dezvoltare a Industriei Metalurgice din cadrul DOST, dr. Agustin Fudolig, a spus ca acreditarea a fost acordata DOST IX pentru conformitatea demonstrata fata de cerintele PNS ISO/IEC 17025:2005 si fata de conditiile impuse de PAO referitor la acreditarea laboratoarelor din domeniul calibrarii.

Fudolig a mai explicat si ca aceasta acreditare acordata unui laborator de metrologie poate fi prima in ceea ce priveste sistemul DOST, insa a subliniat ca toate laboratoarele chimice si de biotehnologii microbiene au fost si ele certificate ISO.

Secretarul DOST, Mario G. Montejo, reprezentat prin Fudolig, a mentionat in certificatul de recunoastere al Biroului Regional IX DOST ca acesta este “…primul laborator regional DOST acreditat de Oficiul de Acreditare din Filipine in domeniul calibrarii, prin intermediul proiectului DOST-GIA, Implementarea si mentinerea acreditarii de laborator in toate laboratoarele DOST in acord cu standardul ISO/IEC 17025.”

Certificatul de acreditare a fost decernat in orasul Dipolog, pe 7 iulie, in timpul ceremoniei de deschidere a Concursului si Expozitiei de Inventii Regionale, parte a festivitatilor din cadrul Saptamanii Stiintei si a Tehnologiei Regionale.