De ce se comporta consumatorii astfel?

Scris de Advisor pe November 30th, 2008 in Evenimente

De ce se comportă consumatorii astfel: comisarul Kuneva găzduiește o conferință la nivel înalt cu privire la economia comportamentală

Comisarul UE pentru consumatori, Meglena Kuneva, i-a întâmpinat la Bruxelles, pe 28 noiembrie 2008, pe oamenii de știință de înalt nivel internațional, precum și pe experții în afaceri și politică veniți la Bruxelles pentru a discuta rolul pe care îl poate juca economia comportamentală în evoluția politicilor care servesc cel mai bine interesele consumatorului. Economia comportamentală este o disciplină relativ nouă, dar care se extinde rapid și care combină științele economice cu cercetarea experimentală a comportamentului pentru a examina și explica de ce consumatorii aleg să caute și să cumpere în felul în care o fac, ce influențează deciziile lor de cumpărare și cum este afectată piața de toate acestea. Economia europeană are nevoie de consumatori cu putere de decizie pentru a-și îmbunătăți performanța și pentru a stimula competiția. Cu toate acestea, complexitatea actuală a piețelor ar putea să limiteze capacitatea consumatorilor de a face cele mai bune alegeri. Conferința de astăzi se va concentra asupra unor cazuri în care economia comportamentală a condus deja la politici mai bune, care reflectă aceste complexități, iar participanții vor fi invitați să discute în ce fel poate să ajute pe viitor economia comportamentală la alcătuirea legislației UE. Acest eveniment ar putea constitui punctul de plecare pentru folosirea tot mai extinsă a instrumentelor comportamentale pentru îmbunătățirea elaborării de politici în Europa.

Comisarul Kuneva a declarat: „Ne străduim constant să îmbunătățim condițiile de piață pentru consumatorii europeni și să le asigurăm accesul la cele mai bune oferte. Dar avem nevoie să înțelegem consumatorii pentru care lucrăm dacă vrem să le satisfacem pe deplin necesitățile. Economia comportamentală oferă cunoștințe foarte interesante care ne pot ajuta să atingem acest obiectiv. Mai mult, conferința de astăzi este o șansă pentru a sparge zidul dintre cercetători și responsabilii politici, astfel încât să învețe unii de la ceilalți, să facă schimb de idei și să se completeze reciproc în eforturile lor de care beneficiază, până la urmă, consumatorul.”

Economia comportamentală studiază felul concret în care oamenii fac alegeri în fiecare zi, punând în discuție postulatele economice tradiționale și bazându-se pe experimente de teren și de laborator pentru investigarea motivațiilor concrete ale deciziilor oamenilor. Această disciplină ar putea explica de ce oamenii nu se comportă întotdeauna în mod egoist (de ex. donează bani), de ce nu acționează întotdeauna în modul cel mai logic din punct de vedere economic (de ex. păstrează un furnizor de energie mai scump în loc să îl schimbe cu un concurent mai ieftin) sau de ce atribuie unor obiecte o valoare mai mare decât altora care au aceeași valoare reală.

Economia comportamentală ar putea deveni, pe viitor, echivalentul a ceea ce este „tunelul aerodinamic” pentru mașini: un instrument de testare, optimizare și fluidizare a politicilor UE care încearcă să influențeze consumatorii într-o gamă largă de domenii, de la probleme ale consumatorilor, la energie, sănătate, mediu. Aceasta oferă oportunitatea de a înțelege mai bine anomaliile și reacțiile comportamentului uman, pentru ca politicile să fie mai potrivite cu necesitățile consumatorilor.

Conferința de astăzi se va concentra asupra unor cazuri în care economia comportamentală a condus deja la politici mai bune – atât în UE cât și în altă parte – și va invita la dezbateri cu privire la potențialele utilizări și la impactul acestei ramuri științifice. Participanții vor dezbate, de asemenea, probleme importante cum ar fi aceea dacă responsabilii politici au într-adevăr dreptul sau responsabilitatea de a interveni în deciziile consumatorilor.

Conferința poate fi urmărită în direct pe internet la adresa: http://scic.ec.europa.eu/streaming/ccab; sursa: http://europa.eu

Tags: , ,