Laboratoare sanitar-veterinare obtin acreditarea ISO 17025

Scris de Advisor pe October 31st, 2012 in Stiri

Annapolis, Maryland. 8 octombrie 2012. In urma unui proces aprofundat care a durat trei ani, laboratoarele sanitar-veterinare de diagnostic din subordinea Departamentului Agriculturii din Maryland (MDA), situate in orasele Salisbury si Frederick, au devenit al saptelea si al optulea laborator acreditate de Asociatia Americana pentru Acreditarea Laboratoarelor (A2LA) pentru teste specifice conform standardului international ISO 17025. A2LA este o organizatie internationala nonprofit dedicata recunoasterii oficiale a competentei in domeniul incercarilor si etalonarilor.

Acreditarea ISO/IEC 17025:2005 confirma faptul ca organizatiile urmeaza un sistem documentat de management al calitatii in conformitate cu cerintele standardelor internationale, inclusiv ale celor referitoare la competenta tehnica.

Pentru a obtine acreditarea ISO 17025, cele doua laboratoare din Maryland au demonstrat, cu ajutorul unei documentatii detaliate, ca adera la standardele si protocoalele stricte recunoscute la nivel international atunci cand isi realizeaza testele. Standardul ISO/IEC 17025:2005 a fost elaborat de Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) si de Comisia Electrotehnica Internationala (IEC).

“Aceste importante acreditari le vor oferi si mai multe asigurari clientilor nostri nationali si internationali despre faptul ca pasarile si caii nostri sunt testati in privinta bolilor infectioase conform standardelor acceptate la nivel international,” a spus guvernatorul statului Maryland, Martin O’Malley. “Pe masura ce comertul international continua sa devina tot mai competitiv, standardele pentru testari devin tot mai exigente. Aceasta acreditare le permite laboratoarelor din Maryland si produselor lor sa se ridice la inaltimea standardelor acum si in viitor. Obtinerea acreditarii de la A2LA este inca un indiciu despre cat de sofisticata si de avansata a devenit agricultura din Maryland.”

Laboratorul sanitar-veterinar din Salisbury, care se axeaza in principal pe bolile pasarilor care ar putea avea impact asupra comercializarii carnii de pasare, a primit acreditarea pentru diagnosticele moleculare ale gripei aviare (metoda Qiagen) si pentru izolarea si identificarea bacteriei Salmonella (probe de mediu).

Laboratorul sanitar-veterinar din Frederick, care se ocupa in special de cai si de animalele de carne, a primit acreditarea pentru izolarea si identificarea metritei contagioase ecvine si pentru diagnosticele moleculare ale gripei aviare (metoda Qiagen).

“In urma cu trei ani, le-am spus celor care lucreaza in laboratoarele sanitar-veterinare ca dorim sa obtina acreditarea ISO 17025 de la A2LA,” a spus secretarul agriculturii, Buddy Hance. “Eram deja constienti ca munca lor este de o calitate superioara, insa ne doream sa fie capabili sa o documenteze in conformitate cu practicile si cu standardele internationale, astfel incat sa nu existe nicio indoaiala.”

“Stim ca ne facem treaba bine. Acum si restul lumii stie ca ne facem treaba bine,” a concluzionat dr. Claudia Osorio, directoarea laboratorului sanitar-veterinar din Salisbury, referindu-se la recenta acreditare ISO 17025.

Pentru mai multe informatii despre cele doua laboratoare, vizitati www.mda.state.md.us/animal_health.