Comitetul Tehnic ISO primeste calduros propunerile Iranului

Scris de Advisor pe June 13th, 2011 in Evenimente

Cea de-a 12-a adunare a Comitetului Tehnic al Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO/TC229) a sprijinit propunerile Iranului in cadrul intalnirii care a avut loc in luna mai, in Rusia.

Intalnirea ISO a avut loc in Sankt Petersburg, Rusia, in perioada 16 – 20 mai 2011, avand ca participanti reprezentati din 20 de tari.

In timpul intalnirii, delegatia iraniana a prezentat doua propuneri de standardizare care au fost admise de membri pentru a fi aprofundate ulterior.

Studierea planului intitulat “Indicii pentru evaluarea nanostiintei si a nanotehnologiei in lume”, plan propus de Iran anul trecut, a constituit una din problemele discutate la intalnirea din acest an.

Dupa ce planul a fost propus de Iran, membrii primului grup de lucru (al definitiilor si terminologiei) al comitetului au fost de acord ca propunerea merita luata in considerare pentru a crea un nou standard international.

Membrii au hotarat ca Iranul va avea sarcina sa redacteze propunerea de standard care va fi supusa la vot in urmatoarea intalnire. S-a mai hotarat, de asemenea, ca Iranul va negocia si va coopera cu Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) in calitate de reprezentant al ISO cu scopul de a preveni munca in paralel la redactarea standardelor.

A doua sesiune in care s-a justificat nevoia acestui standard sugerat de Iran a fost tinuta in cadrul grupului de lucru privind siguranta si mediul; standardul propus s-a intitulat “Masurarea acidului muramic pentru determinarea activitatii antibacteriene ale argintului coloidal (numit si nanoargint)”. Acest subiect fusese propus si aprobat in timpul ultimei intalniri a comitetului.

In cadrul celui de-al patrulea grup de lucru al comitetului (caracteristici ale nanomaterialelor), un anume grup condus de Iran luase fiinta in ultimele trei intalniri. Programele si metodologia de lucru create de acest grup, Clasificarea nanomaterialelor, au fost prezentate de Iran in cadrul intalnirii din acest an.

Comitetul Tehnic al Organizatiei Internationale pentru Standardizare (ISO/TC229) a publicat pana in prezent 12 standarde, dintre care unul a fost propus si redactat de Iran, si publicat de ISO. Intalniri periodice ale ISO/TC229 sunt tinute de doua ori pe an intr-una din tarile membre. Incepand cu a treia intalnire, Iranul a avut o participare continua si activa la intalniri. Urmatoarea intalnire a comitetului se va tine in Africa de Sud.

sursa: http://english.farsnews.com