ISO 30003 : 2009 – Tehnologie marina si nave

Scris de Advisor pe February 6th, 2010 in Standarde

Standardul ISO 30003 contribuie la cresterea increderii in certificarea reciclarii navelor

Un nou standard ISO destinat organismelor care ofera servicii de audit si certificare al sistemului de management destinat reciclarii navelor va asigura ridicarea sigurantei muncitorilor si protectia mediului prin facilitarea recunoasteri bunelor practici din domeniu.

ISO 30003:2009, Tehnologie marina si nave – Sisteme de management al reciclarii navelor – Cerinte pentru organismele furnizoare de audit si de certificare in managementul reciclarii navelor, are drept scop insuflarea increderii in faptul ca procesul de certificare a fost efectuat intr-un mod competent si coerent.
Documentul va facilita recunoasterea organismelor de certificare acreditate si acceptarea certificatelor emise la nivel international.

Capt. Charles Piersall, presedintele comitetului tehnic ISO care a dezvoltat standardul, ISO / 8 TC, Nave si tehnologie marina, comenteaza: “ISO 30000, care da specificatiile pentru sistemele de management al reciclarii navelor este pus in aplicare cu ajutorul certificarii independente al unei terte parti *.

Organizatiile care se ocupa cu efectuarea reciclarii navelor vad certificarea valoroasa atat pentru ele, pentru clientii lor dar si pentru actionari.

“Preocuparea asupra potentialui negativ asupra mediului, sigurantei si sanatatii lucratorilor a condus la necesitatea acestei certificari independente deoarece ea ofera incredere muncitorilor, celor ce se ocupa de protectia mediului, proprietarului navei, guvernelor, organismelor de reglementare si publicului larg ca sistemul de management al reciclarii unei nave se conformeaza cerintelor internationale armonizate, ca isi poate atinge obiectivele propuse si ca este implementat cu eficienta.

“ISO 30003 raspunde necesitatii de diseminare a criteriilor de buna practica pentru autoritatile de certificare si audit ale reciclatorilor de nave”.

Documentul are ca tinta organizatile de certificare (certificare ISO 30003) si audit de terta parte , dar poate fi valoros si pentru alte parti implicate in evaluarea sistemului de management al reciclarii navelor de toate tipurile si marimile, implicate atat in comertul intern cat si international.

Standardul:
• Ofera orientari armonizate pentru acreditarea organelor de certificare care solicita certificarea ISO 30000
• Defineste specificatii pentru auditul si certificarea unui sistem de management al reciclarii navelor, conforme cu cerintele de siguranta si de mediu
• Ofera clientilor informatiile necesare si incredere despre modul cum a fost acordata certificarea companiilor ce se ocupa de manipularea si procesarea deseurilor (www.iso.org)