Certificare ISO 9001 dovedita a fi un fals

Scris de Advisor pe July 17th, 2012 in Stiri

Certificarea ISO 9001 primita in aprilie de Consiliul Municipal Nairobi, dovedita a fi un fals

Nairobi, Kenya. 2 iulie 2012. In momentul de fata a fost confirmat faptul ca extrem de criticata certificare ISO acordata Consiliului Municipal al primariei Nairobi in luna aprilie nu este valabila, deoarece compania care a emis-o a dat dovada de inselaciune.

Serviciul de Acreditare din Kenya (KENAS) a declarat luni ca DQS Kenya, firma care a emis certificarea, nu a fost acreditata ca organism de certificare autorizat la nivel national.

Directorul general KENAS, Sammy Milgo, a mai precizat ca nu a fost respectat procesul corespunzator de certificare in conformitate cu standardul sistemului de management al calitatii ISO 9001: 2008.
“Pretinsa certificare ISO acordata Consiliului Municipal Nairobi nu este valabila, in consecinta ea este nula si neavenita. De asemenea, consiliul nu ar trebui sa pretinda ca este certificat ISO 9001: 2008,” a declarat Milgo.

“DQS Kenya nu este acreditata de niciun organism de acreditare din lume, acesta fiind rezultatul stabilit in urma investigatiilor pe care le-am efectuat. Certificatul ISO emis de DQS Kenya purta, de fapt, sigla DQS GmbH, organism de certificare german din Frankfurt, si nu DQS Kenya,” a mai precizat el.
Potrivit lui Milgo, DQS UL, compania de certificare inregistrata in Frankfurt, Germania, a negat orice afiliere cu DQS Kenya.

“DQS UL i-a solicitat Consiliului Municipal Nairobi sa isi retraga certificatul ISO printr-o scrisoare oficiala trimisa KENAS, datata 18 iunie 2012,” a explicat el.
Consiliul Municipal Nairobi a primit certificarea ISO 9001 pentru introducerea platilor electronice, pentru adoptarea tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor, pentru eradicarea coruptiei si a muncii la negru.

Cu toate acestea, distinctia a atras curand dupa sine dispretul publicului, numerosi locuitori ai orasului nefiind de acord cu certificarea si sustinand ca primaria capitalei kenyene nu o merita.
“Facem un apel la toate organizatiile din Kenya sa solicite servicii credibile de la organismele de certificare, iar acest lucru poate fi obtinut daca apelati la un organism corespunzator de acreditare,” a mai declarat directorul KENAS.

In ciuda obtinerii certificarii ISO, Consiliul Municipal se afla in atentia opiniei publice din cauza furnizarii de servicii slab calitative in oras, in special in privinta apei si a mecanismului defectuos de raspuns la dezastrele naturale din oras.

Situatia neplacuta a consiliului a fost atribuita si cartelurilor extrem de corupte care abuzeaza de bunurile publice pentru a obtine castiguri in interes personal.

La mijlocul lunii aprilie 2012, un raport de audit redactat de PricewaterhouseCoopers dezvaluia faptul ca 92 % din angajatii Consiliului Municipal Nairobi sunt incompetenti si recomanda renuntarea la numeroasele servicii ineficiente oferite de acestia.

Anul trecut, un raport similar arata ca existau 4,215 muncitori-fantoma pe statul de plata al Consiliului din Nairobi.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.nairobicity.go.ke.