Certificare ISO 28500

Scris de Advisor pe January 31st, 2010 in Standarde

ISO 28500, WARC – un nou format de fisier pentru stocarea de date on-line

O pagina de web pe care o accesam azi, maine poate sa nu mai existe.

Un nou standard, ISO 28500:2009, Informare si documentare – formatul de fisier WARC, va asigura faptul ca informatiile vaste si adesea valoroase postate pe Internet nu sunt pierdute atunci cand o pagina dispare sau apar modificari ale ei.

ISO 28500 ofera un format de fisier cunoscut sub numele de WARC (Web Archive), care ofera o conventie pentru concatenarea multiplelor date intr-un singur fisier extins.

Formatul poate fi folosit de catre firmele certificate ISO pentru a construi aplicatii pentru receptionarea, gestionarea, accesul si schimbul de date.

“Pentru o lunga perioada de timp, urmarirea numarului ametitor de site-uri web a reprezentat o provocare dificila pentru curatorii de informatii digitale si arhivisti, consecinta fiind pierderea a numeroase informatii”, spune Clément Oury, membra a grupului de lucru care a dezvoltat standardul.

“ISO 28500, prin intermediul WARC, permite arhivarea datelor de pe Internet la un nou nivel, prin care se permite gestionarea eficienta, structurarea si depozitarea de miliarde de resurse colectate de pe Web si din in alte parti. Standardizarea ofera o garantie de durabilitate si va ajuta arhivarea web-ului sa devina una din activitatile principale ale institutiilor de patrimoniu si din alte ramuri, prin incurajarea dezvoltarii de noi instrumente precum si prin asigurarea interoperabilitatii intre colectii “, explica dl Oury.
(certificare ISO 28500 pentru stocarea datelor on-line, sursa: www.iso.org)

Tags: