Contributia standardelor ISO la obiectivele zilei mondiale a marinei

Scris de Advisor pe January 28th, 2010 in Articole

Contributia standardelor ISO la obiectivele zilei mondiale a marinei

“Pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice cu succes, lumea trebuie sa actioneze ca o echipa. Organizatia Internationala pentru Standardizare ISO este mandra de munca in echipa cu partenerii sai, cum ar fi Organizatia Maritima Internationala (OMI), in dezvoltarea de solutii la aceasta provocare “, a declarat secretarul general ISO, Rob Steele, in legatura cu ziua mondiala a marinei 2009, care este organizata anual, la 24 septembrie, de catre OMI, o organizatie partener ISO pentru elaborarea unor standarde pentru acest sector.

Tema din acest an are ca titlu: Schimbarile climatice: o provocare si pentru OMI!

OMI i-a fost incredintat de catre conventia cadru a ONU privind schimbarile climatice, urmarirea modalitatilor de a limita sau reduce emisiile de gaze cu efect de sera provenind de la nave.

Secretarul General OMI, Efthimios E. Mitropoulos, subliniaza importanta unui efort concertat la nivel international si avertizeaza: “Este nevoie sa punem viata inaintea stilului de viata”.

ISO si OMI au un parteneriat de succes de lunga durata.

Comentand aceasta relatie, dl Steele a spus: “Standardele ISO beneficiaza de resurse informationale multiple din partea partilor interesate si se bazeaza pe consens international in cadrul sectoarelor, precum si intre tari.

Din acest motiv, ele ofera o platforma eficienta pentru conectarea necesitatilor si obiectivelor OMI cu cele ale industriei. Standardele internationale care rezulta din aceasta colaborare constituie o importanta componenta tehnica si practica pentru a completa diferite domenii de activitate ale OMI. ”

Dl Steele a salutat alegerea temei din acest an: “Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai mari provocari pe care umanitatea trebuie sa o abordeze si standardele internationale ofera mijloace practice pentru a face acest lucru. Acesta este motivul pentru care am ales, impreuna cu Comisia Electrotehnica Internationala si cu Uniuniunea Internationala a Telecomunicatiilor, abordarea temei schimbarilor climatice, prin standarde pentru ziua mondiala a standardelor din 14 octombrie 2009. ”

Contributiile ISO specifice pentru a performantei de mediu a industriei maritime sunt elaborate de catre comitetul tehnic ISO / TC 8, Nave si tehnologie marina.